Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Miss Izzy - "Την ελευθερία τη βρίσκεις μόνο στην πάλη γι' αυτήν."



Ελευθερωνόμαστε κύριοι. Στη δύση του έτους ελευθερωνόμαστε. Οι πολύ δύσκολες καταστάσεις προσφέρουν τα εξής: Καταρράκωση, ενδυνάμωση αναγκαστική ή συνδυασμό και των δύο. Εκεί παίζονται όλα τα στοιχήματα και όταν λέω «εκεί» εννοώ στη φάση που βρίσκεται ο καθένας. Τυχεροί αυτοί που ξαναγεννιούνται σαν τον Φοίνικα από τη στάχτη, άτυχοι οι υπόλοιποι που παραμένουν  σε αυτή. 

Οι αλλαγές ήταν πάντα μέρος του παιχνιδιού αλλά αυτή η φορά είναι διαφορετική.  Η πιεσμένη καθημερινότητα που δεν αφήνει περιθώρια και δεν επιτρέπει λάθη, θέλοντας και μη ανασύρει ιστορίες που πρέπει να κλείσουν, γυρίζει σελίδες, καταρρίπτει θεωρίες στο πέρασμα του ενός δευτερόλεπτου στο άλλο, λιμάρει τα πόδια αιώνιων θρόνων που τρίζουν στο υπόβαθρο και σε γενικές γραμμές ξεσκεπάζει ανθρώπους και προσωπικότητες. 

Όλοι μας έχουμε στα βάθη της ντουλάπας μας μυστικά ή περιπτώσεις που θέλουμε να θάψουμε κάτω από τον ήλιο. «Ουδείς αναμάρτητος» λένε κάποιοι και κουνάνε το κεφάλι. Δεν είναι η αποκάλυψη του αιώνα αυτή, ένα κοινό μυστικό μεταξύ μας είναι, όπως τόσα άλλα.

Τι γίνεται όμως όταν πια δεν υπάρχουν κρησφύγετα, βαριά μπαούλα με κλειδαριές που δεν έχουν κλειδί, όταν φτερούγες δικών μας ανθρώπων αδυνατούν να μας καλύψουν όπως όταν ήμασταν παιδιά;  Τι γίνεται όταν μια ανακοίνωση αλλάζει τις ζωές μας στη στιγμή; Όταν ένα τηλεφώνημα, όταν η φωνή που ακούμε μέσα από κύματα μας μεταφέρει χιλιόμετρα ψηλά στον ουρανό και ύστερα μας αφήνει να σπάσουμε σαν ένα ποτήρι που γλίστρησε μέσα από τα χέρια μας; Δραματική η τοποθέτηση της ρητορικής μου ερώτησης.

Ελευθερωνόμαστε κύριοι. Οι επιλογές παύουν να είναι αναρίθμητες και το πεδίο είναι πλέον ξεκάθαρο. Μας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουμε στον εαυτό μας και στους άλλους τις πραγματικές ιδιότητες μας. Ανακόπτουμε τις ελαφρότητες και τα υπερφίαλα  που μας πλασάρουν οι ματαιόδοξοι και καλούμε αυτούς σε έναν αγώνα ελληνορωμαϊκής πάλης. Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση απαγορεύονται.

Η μάχη κρίνεται στα βλέμματα, στη στάση που έχουμε απέναντι στα πράγματα, στην αντοχή και στα ακλόνητα πειστήρια της διαδρομής μας έως τώρα.

Τι κι αν πέσαμε στην πορεία; Ο νικητής παραμένει πάντα εκείνος που δεσπόζει πάνω από το κεφάλι μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου