Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Χρυσή Αυγή: Πίσω από λέξεις και πράξεις.

"Όταν οι άκρες έχουν αποκτήσει δύναμη, τότε είναι αργά για να τις πολεμήσεις από το κέντρο". Δ.Τ.

Θα πιάσω την ιστορία της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.) από τη στιγμή που μπήκε στην καθημερινότητα των πολλών. Οι ίδιοι θα υποστηρίξουν πως η δράση τους έχει πολλά χρόνια ιστορίας κτλ κτλ, αλλά η ιστορία του καθενός, και ιδιαίτερα ενός κόμματος, μιας κίνησης, ξεκινά από τη στιγμή που επηρεάζει τα κοινά. 

Η ιστορία της λοιπόν ξεκινά κάπου στα μέσα της θητείας του ΓΑΠ. Κάπου στις αρχές του ΔΝΤ. Εκεί στο χάος. Στο ανελέητο χάος. Εκεί δημιουργήθηκαν οι συνθήκες αυτής της ραγδαίας εξάπλωσης του "φαινομένου" της Χ.Α. Ποιες ήταν αυτές οι συνθήκες; Η φτώχεια; Όχι, δεν υπήρχε ακόμα. Οι φόροι; Όχι. Το ΔΝΤ; Δεν ξέραμε τι είναι. Ο Σόιμπλε; Ποιος είναι ο κύριος; Τίποτα από αυτά. Η ανομία έφερε τη Χ.Α. Η παρατεταμένη ανομία. Και ξέρω πως δε λέω καμιά σοφία ή κάτι το πρωτότυπο. Είναι χιλιοειπωμένο πως η εκούσια μη εφαρμογή των νόμων, και ξαναλέω εκούσια, έφερε τη Χ.Α. στα αποτελέσματα του 2012. Για πολλά χρόνια τώρα η Χ.Α. έχει 20.000-30.000 ψηφοφόρους-στρατιώτες, πιστά σκυλιά του έργου που διατυμπανίζουν πως παράγουν. Ποιο είναι αυτό; Μα η προστασία του Έλληνα πολίτη. Και κάποιος θα έλεγε, πώς γίνεται αυτό να είναι κακό; Και με αυτό το σημαντικό ερώτημα θα κλείσω στη συνέχεια. Προς το παρόν όμως ας επικεντρωθούμε σε αυτήν τη φρενήρη εξάπλωση. 

Ο πολίτης του Κέντρου δεν μπορούσε (και δεν μπορεί) να περπατήσει ούτε μέχρι το σπίτι του. Δεν μπορούσε να πάει ούτε στο περίπτερο, στο φαρμακείο. Μαγαζιά κλείνουν από το μεσημέρι γιατί δεν πατάει άνθρωπος. Σκοτείνιάζει το χειμώνα στις πέντε και δεν περπατάει ψυχή στην Αθήνα γιατί κατά τις εφτά αρχίζουν συμπλοκές, πουτάνες, νταβατζιλίκια, ναρκωτικά, ληστείες, σκοτωμοί. Θα πάρει ο κάτοικος την αστυνομία σαν καλός πολίτης να καταγγείλει κάτι που βλέπει ή το χειρότερο κάτι που του συνέβη και δε θα ασχοληθεί κανείς. Από φόβο, από έλλειψη δυναμικού, από από από. Αδιάφορο. Θα πάρει ο πολίτης τη Χ.Α. και αν μη τι άλλο κάποιος θα ασχοληθεί. Θα κατέβουν, θα τους πλακώσουν, θα τους διώξουν, κάτι θα γίνει. Αυτός πάντως που  έκανε αυτά τα δυο τηλεφωνήματα θα ψηφίσει Χ.Α. γιατί τους χρωστάει. Τους χρωστάει και θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Ο κάθε πολίτης αναρωτιέται γιατί κυκλοφορούν τόσοι παράνομοι αλλοδαποί, σε κοινή θέα. Γιατί κανείς δε τους ελέγχει ως προς τη νομιμότητά τους. Γιατί η χώρα δεν προχωρά στην άρση αυτών των ελεεινών, κατά την αποψή μου, δικαιωμάτων των παράνομων. Γιατί δεν μπαίνει ένα τέλος στη λαθρομετανάστευση. Λαθρομετανάστευση κύριοι. Όχι Έλληνες στη Γερμανία ή στην Αμερική. Όχι Τούρκοι στη Γερμανία. Όχι Άγγλο-Γάλλοι στην Ελλάδα. Καταζητούμενοι, κακοποιοί, αλλά και οικογένειες, παιδιά, νταβατζήδες, έμποροι ναρκωτικών, αλλά και ταλαίπωροι άνθρωποι που τους αρκεί να δουλέψουν για λίγο καθαρό νερό. Όλοι παιδιά του ίδιου θεού. Όλοι άνθρωποι. Όλοι αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Όλοι στο ίδιο τσουβάλι σε μια Ελλάδα που δεν μπορεί να τους συντηρήσει σε πλαίσια νομιμότητας. Δεν μπορεί να τους προσφέρει στέγη. Δεν μπορεί να τους προσφέρει νόμιμη εργασία. Δεν μπορεί να τους προσφέρει ασφάλεια. Δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι όταν έρχονται εδώ. Περιμένουν τον παράδεισο. Και τον βρίσκουν, σε σχέση με τη χώρα προέλευσής τους. Βρίσκουν εύκολα το δρόμο της ανομίας, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί στην Ελλάδα είναι ο πιο εύκολος και ο πιο σύντομος. Και ο πιο σίγουρος. 

Οπότε φτάνουμε στο εύκολο συμπέρασμα. Ψηφίζεις Χ.Α. για ένα μοναδικό λόγο. Για να σε προστατεύσει. Από όλους αυτούς που σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Που δε σε αφήνουν να κοιμηθείς με ησυχία, που σε κάνουν να φοβάσαι. Τι δε βλέπεις στην όλη ιστορία; Και επιστρέφω να απαντήσω στο καίριο ερώτημα. Γιατί είναι κακό πράγμα η προστασία του πολίτη;

Η προστασία του πολίτη δεν είναι κακό πράγμα. Κακό πράγμα είναι η αυθαίρετη προστασία του πολίτη. Η Χ.Α. αυθαιρέτως, αποφάσισε ποιος είναι ο καλός, ποιος είναι ο εχθρός, σε ποιον αξίζει να πεθάνει, σε ποιον αξίζει να ζει. Με δικά της κριτήρια. Σήμερα ο παράνομος αλλοδαπός, ο άστεγος, ο ζητιάνος. Σήμερα ο μικροπωλητής στη Ραφήνα. Αύριο; Αύριο κύριε ποιος; Όταν τα κριτήρια τα ορίζουν αυθαίρετα τότε αναρωτιέσαι. Αύριο ο αριστερός, ο δεξιός, ο τυφλός, ο ανάπηρος; Εσύ, εγώ που δεν πληρούμε τις προυποθέσεις που εκείνη τη στιγμή θα ορίσουν; Όταν τους γιγαντώσεις, ποιος; Ξέρεις την απάντηση. Στην έχουν διδάξει στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και όπου αλλού σκατά έχεις πάει. 

Όποιος δεν είναι όμοιος. 

Ούτε μαύρος, ούτε άσπρος, ούτε πλούσιος ή φτωχός, Έλληνας ή αλλοδαπός. Το κριτήριο είναι ένα και το αυτό. Οπότε τότε τι κάνεις; Τους επιστρέφεις τις πατάτες και τα μακαρόνια που τώρα σου δίνουν εξαγοράζοντάς τη δύναμή σου; Τότε τι κάνεις; Μήπως θα πας στους παράνομους αλλοδαπούς να σε προστατεύσουν; Θα σου πω εγώ τι κάνεις. Τίποτα. Δε θα μπορείς να κάνεις τίποτα. Τώρα ακομά μπορείς. Οριακά.





5 σχόλια:

  1. Δε πα να λες οτι μαλακια σου κατεβει. Δε μενεις στο κεντρο να δεις τι περναμε καθε μερα. Να παρει 30% να εξαφανιστουν ολοι. Δε μπορουμε να ζησουμε. Αντε ολοι ξερολες αριστεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο με βρίσκει απολύτως συμφωνη. Ναι δε μενω στο Κεντρο και τι έγινε; Θα ζω μεσα στην αυθαιρεσια επειδη δε μενω στο κέντρο; Υπάρχει η αστυνομία. Αυτη να κηνυγησουμε να κάνει τη δουλεια της. Οχι οι χρυσαυγιτες. Και επισης να απαντήσω και στο φίλο επάνω. Δεν είμαι αριστερη. Και όσοι δε θέλουν τους χρυυγιτες δεν είναι αναγκαία αριστεροι.
    Ελένη Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω στο κεντρο μενω. Δεν καταλαβαινω εκτος απο τη βρωμια οκ δεν αντιλεγω δεν υπαρχει προβλημα. Τι στο καλο σε αλλο κεντρο μενω εγω; στην πραγματικοτητα δεν ειναι οτι πειραζουν ολους αυτους που λενε δε μπορω να κυκλοφορησω απλα ειναι οτι δεν τους αρεσει το θεαμα απλυτων βρωμερων κτλ. Τι να γινει ειναι φτωχοι με αλλη κουλτουρα. Ναι καταουρανε παντου κτλ αλλα οχι οτι ειναι επιθετικοι τι επιθετικοι να ναι οι φτωχοδιαβολοι..το πολυ πολυ να μπουν σε κανα φουρνο ν αρπαξουν κανα ταψι μπακλαβα που θα βρεθει μπροστα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλό μεστό άρθρο που βγάζει ουσία και δίνει τροφή για σκέψη.

    Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας καθοριστικός παράγων της ανόδου ΧΑ που διαφεύγει στον αρθρογράφο. Η ανεξέλεγκτη εγκληματική κίνηση εγχώριων αναρχικών στοιχείων που αντιμετωπίζεται με απάθεια από την πολιτεία. Τα τελευταία χρόνια είδαμε καταστροφές,πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας, δολοφονίες (marfin), κάψιμο περιουσίας και κόπων μιας ζωής, χάος, μπάχαλο και τρόμο σε σινεμά και συνοικίες από τα οποία δεν προέκυψε ούτε ΕΝΑΣ κατηγορούμενος.

    Το turning point της θητείας Καραμανλή, όπως φαίνεται και δημοσκοπικά, δεν ήταν ούτε τα οικονομικά χάλια,ούτε η ρεμούλα του δημοσιού,ούτε οι φωτιές στην Ζαχάρω..ήταν οι μέρες του αλέξη γρηγορόπουλου και η αφασία παυλόπουλου και υπολοίπων να προστατεύσουν τον πολίτη και την περιουσία από το μένος 5000 μανιακών. Ένα τέτοιο ποσοστό ψυχοπαθών υπάρχει σε κάθε χώρα..Με την διαφορά ότι εκεί αντιμέτωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες με αυστηρή καταστολή που φτάνει ως και τον πυροβολισμό όταν κινδυνεύουν ζωές και επικρατεί αναρχία. Dura lex sed lex..

    Ιστορικά στην Ελλάδα, οι δεξιοί-αριστεροί είναι περίπου 50-50 και επομένως ήταν επόμενο ότι ο 'δεξιός' πληθυσμός θα σιχαινόταν το θέαμα κάποια στιγμή και θα διοχετευόταν σε ένα ακραίο κόμμα που θα αναχαίτιζε ένα αριστερό εσωτερικό φονταμενταλισμό που εκτρεφόταν από την παντελή έλλειψη επιβολής νομοθεσίας.

    Το δυστυχές στην όλη υπόθεση είναι ότι ο μεσαίος χώρος της λογικής παραμένει χωρίς ουσιαστική αντιπροσώπευση τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού ανήκει εκεί με βάση το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το κρατος αυτο καταντησε μπουρδελο.δε φταιει ο πραγμτικος αναρχικος αλλα ολοι μας μη λετε μαλακιες.
    θες με επιχηρηρηματα θες με γεγονοτα ? η ξενοφοβια που δημιουργηθηκε φταιει και το τζαμπα φαι για την ανοδο της χρυσης αυγης.απο εκει και περα δε μπορω να βρω καποια αλλη λογικη δικαιολογια για την ξαφνικη ανοδο της χα.λες να γιναμε ολοι ναζι ξαφνικα ? λες ? εγω οχι.
    απο εκει και περα ο καθε μεταναστης απο οπου και να προερχεται δε μου φταιει.μου φταινε ολα οσα πανε στραβα σε αυτο το κρατος.
    και αληθεια κυριοι γιατι ειστε ρατσιστες με τους ανθρωπους που ζουνε στα βαλκανια,στη μεση ανατολη και στο πρωην σοβιετικο μπλοκ αλλα οπου σας συμφερει τους μπαζετε μεσα η σας αρεσουν τα εθιμα τους και οι χωρες τους ?
    γιατι δε μισειτε τους γερμανους που μας κραζουν τους αγγλους που δε μας θελουν οπως και με τους αυστραλους ? γιατι τους ζηλευεται και σας αρεσει το πως ζουνε.
    -συμφωνω για το οτι θα πρεπει να προσεχουμε ποιον βαζουμε στη χωρα αλλα προς θεου αυστηρα κριτηρια για ολους οχι επιλεκτικα.
    μια ζωη γραικοι θα μεινετε υποδουλοι τους καθενος.οτι και να στε οτι και να δηλωνετε.
    ενας αναρχικος.
    t.g. https://twitter.com/2tg4

    ΑπάντησηΔιαγραφή