Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Μαλακίες εις τριπλούν

Οργιάσαμε χθες με την υπόθεση Παπαχρήστου. Στην ελληνική αναβράζουσα κοινωνία, πλέον αρκεί μια τόση δα μαλακία ώστε να ξεσηκώσει θύελλες και να χωρίσει την κοινή γνώμη στα δυο. Το έχουμε ανάγκη λόγω της ευρύτερης καταπίεσης να σηκώνουμε αμέσως το σπαθί μας και να βάλουμε κατά πάντων ή καλύτερα κατά των άλλων.

Αυτό λοιπόν το μικρό φασιστάκι είπε μια μπούρδα:

"Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα.. Τουλάχιστον τα κουνούπια του δυτικού Νείλου..θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!!"

Διαφωνούμε ή συμφωνούμε με το αν είναι ρατσιστικό ή όχι, θα σας αναλύσω εν συντομία τη δική μου άποψη περί του σχολίου. Κατά τη γνώμη μου το σχόλιο από μόνο του δεν είναι ρατσιστικό. Είναι όμως ρατσιστική η προδιάθεση αυτού που το εκφέρει. Το κάθε σχόλιο διαμορφώνει το χαρακτήρα του από αυτόν που το διατυπώνει. Αν το ίδιο σχόλιο γινόταν από κάποιον ευρύτερα γνωστό ως αντιρατσιστή-προστάτη των δικαιωμάτων των μεταναστών δε θα υπήρχαν καν αντιδράσεις. Αν το ανεκδοτάκι το έλεγε ο Λαζόπουλος στο τσαντίρι θα γελούσαν και οι Αφρικανοί. Όμως το σχόλιο το είπε ένα φασιστάκι και τότε γίνεται ρατσιστικό. Αυτά για το σχόλιο καθ' εαυτό. Πάμε τώρα στα υπόλοιπα που είναι πιο σημαντικά.

Αρχικά πάμε στις αντιδράσεις του κόσμου. Ξεκινήσαμε σαν καλοκουρδισμένα ρομποτάκια αριστεροί-δεξιοί-ακροδεξιοί να διαπληκτιζόμαστε  στα social media, κυρίως twitter, σαν να αναφερόμαστε στο σημαντικότερο γεγονός του πλανήτη. Για το αν μας εκπροσωπεί η κοπελίτσα ως χώρα και ως λαό στους Ολυμπιακούς, θυμηθήκαμε τα Ολυμπιακά ιδεώδη, θυμηθήκαμε αυτά που προβάλλει ο αθλητισμός και λέγαμε και λέγαμε και τσουπ…σκάει ο αποκλεισμός της αθλήτριας από τα χειλάκια του Ι. Κούβελου.

Να ξεκαθαρίσω τη θέση μου λοιπόν για τον αποκλεισμό της αθλήτριας. Τον θεωρώ άδικο. Σε έναν κόσμο όπου ο αθλητισμός έχει καταντήσει βιομηχανία μεταλλίων, διαφημίσεων, ντόπας και τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι άδικο να αποκλείεις κάποιον αθλητή -καθόλα νόμιμο αγωνιστικά- για ένα αμφιλεγόμενο σχόλιό του. Θα τον απέκλειες αν ο αθλητισμός ήταν αυτό που κάποτε σήμαινε για κάποιους, αλλά όχι τώρα. Τώρα είναι υποκρισία να αποβάλλεις την αθλήτρια για σχόλιο στο twitter. Είναι ρεζιλίκι να προσπαθείς να ασκήσεις πολιτική μέσω του αθλητισμού. Είναι ρεζιλίκι να εκμεταλλεύεσαι την ομολογουμένως γκάφα μιας αθλήτριας για να προβάλλεις τον εαυτό σου, την ομοσπονδία σου ή οποιονδήποτε άλλο εξωαγωνιστικό παράγοντα. Ο αθλητισμός δεν είναι μέσω της διπλωματίας μιας χώρας. Αν θέλεις να τηρείς τα ιδεώδη και να λαμβάνεις αποφάσεις στηριζόμενος σε αυτά, θα τηρείς και αυτό.

Όπως και να ‘χει η αθλήτρια αποκλείστηκε από τους αγώνες. Δημιουργεί ένα δεδικασμένο για την ελληνική ομοσπονδία το οποίο θα προκαλέσει κάποια προβλήματα στο μέλλον, αλλά το σημαντικό παραμένει αυτό που ανέφερα στην αρχή του κειμένου. Η ελληνική κοινωνία βράζει και αρκεί μια μαλακία να μας χωρίσει στα δυο. Άκρως ανησυχητικό. Τρομακτικό θα το έλεγα. Τρομακτικό να δίνουμε σε όλα πολιτικές προεκτάσεις με φανατισμό και αδιαλλαξία. Δε θα μας βγει σε καλό. Αυτά.



5 σχόλια:

  1. σωστή η ανάλυση σου αγαπητέ , επέτρεψε μου να συμπληρώσω ακόμα:
    ας αφήσουμε το τυρί ( αν έχει δίκιο η όχι αν είναι ρατσιστικό κτλ ) και να δούμε την φάκα ,
    πήρε κανείς χαμπάρι ότι ένα απλό σίτε κοινωνικής δικτύωσης ήταν αφορμή να καθορίσει το μέλλον μιας αθλήτριας?
    γιατί αύριο να μην είμαι εγώ στην θέση της? επειδή θα κάνω ένα σχόλιο θα ανεβάσω μια φωτογραφία που είδα κάπου και γέλασα , και να με φωνάζει στο γραφείο του ο εργοδότης μου , και να μου ανακοινώνει την απόλυση μου γιατί έκκρινε ότι ήταν αντιδεολογικη η Φώτο που πόσταρα η το σχόλιο. γιατί να μην είσαι εσύ μεθαύριο. παίζονται πολύ περισσότερα για αυτό πριν αναθεματίσετε σκεφτείτε λίγο .
    και να πιάσω και εγώ το τυράκι της υπόθεσης ,
    δεν ξέρω πόσο παράνομο είναι να έχεις μια άποψη έστω και λάθος , ποινική δεν είναι κολασιμο , και αποκλείστηκε ,
    πόσοι πολιτικοί έχουν πράξει ποινικές πράξεις και πολιτεύονται? και αποφασίζουν και για το μέλλον μας
    ( αστειευομενος ) και μια πληροφορία για αυτούς που ψάχνουν στα βάθη του νετ για να βρουν παλιότερες παρόμοιες μεμπτές αναρτήσεις της βούλας , μου είπε η γυναίκα που καθαρίζει στο σπίτι της ότι στο μαξιλάρι της έχει την φωτογραφία του ΠΙΟΥ , θα πρέπει να φοβάται μην την πουν φιλοαφρικανη ? δεν πάμε καλα αααααααααα αααααααααα ααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο. Σύμφωνώ 100%, θα πρέπει να ορίσουμε τη σημασία και το βαρος των social media αλλιώς θα μας φάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έτσι όπως έχει γίνει το πράγμα, αν σχολιάσεις κινδυνεύεις να πέσεις θύμα κανιβαλισμού. στο όλο επεισόδιο μου έκανε εντύπωση η -ισοπεδωτική-συμπεριφορά ορισμένων που τούιταραν με μανία στους σπόνσορες της ρωτώντας τους 'your comment on sponsoring a nazi athlete?' (επειδή έκανε ΡΤ τον Κασι) Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απο όσο νομίζουμε και όχι τ'οσο μαύρο-άσπρο. Νομίζω είναι άδικο να στιγματίζουμε κάποιον τόσο εύκολα χωρίς να του δίνουμε μια ευκαιρία να απολογηθεί(εκτός και αν η ίδια έχει πει ότι είναι νεοναζί). Ας πούμε ότι ψήφισε ΧΑ, αυτό την κάνει νεοναζί? (σημ του αυτονόητου, δεν σημαίνει ότι δικαιολογώ όσους ψήφισαν ΧΑ ή ότι εγώ είμαι οπαδός τους) Δηλαδή αυτοί που ψήφισαν Σύριζα ή κάποιο αριστερό κόμμα είναι αριστεροί?? Και ας πούμε ότι είναι η γνώμη της αυτή, ότι έχουν μαζευτεί πολλοί λαθρομετανάστες, τί σημαίνει δηλαδή? Ότι είναι νεοναζί ?(παρεπιπτόντως όλοι αυτό λένε, άτομα που δεν ψηφίζουν ΧΑ καν) Ότι βγαίνει να τους πλακώνει και να τους μειώνει? Επειδή ακριβώς τα πραγματα είναι πιο περίπλοκα, καλό θα ήταν να είμασταν πιο ψύχραιμοι, να μην σταυρώνουμε τόσο εύκολα τον κόσμο. Εν πάσει περιπτώσει, έτσι όπως εξελίχθηκε, πιστεύω ότι ο αποκλεισμός ήταν έμμεση προστασία γιατί είμαι σίγουρη πώς αν δεν την απέκλειαν, θα τής την είχαν στήσει στο στάδιο με εξευτελιστικά συνθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γενικά συμφωνούμε, και μου είναι αδιάφορος (πλέον) ο αθλητισμός όταν έχω τόσα προβλήματα στη χώρα. Δεν με εκπροσωπεί η Παπαχρήστου ή ο Χονδροκούκης που βρέθηκε ντοπέ ή η οποιαδήποτε ομάδα. Θεωρητικά και μόνο είμαι Ολυμπιακός, αλλά στεναχωρέθηκα όταν πήρε το ευρωπαϊκό στο μπάσκετ βλέποντας τον κόσμο να "ξεδίνει". Χαιρόντουσαν γιατί; Για μια ομάδα που κοστίζει περίπου 10 εκ. ευρώ το χρόνο και που για αυτή έχουν χαλάσει οι Αγγελόπουλοι πάνω από 100 τα τελευταία χρόνια; Αυτό εκπροσωπεί εμένα που δεν έχω δουλειά στο μηχανουργείο μου; Έλεος.
    Γενικότερα τώρα. Ο Ρουμελιώτης βγαίνει και λέει για το ΔΝΤ και το μνημόνιο, ετοιμάζουν αναγκαστικές περικοπές στην υγεία, μέχρι που ρίξαν τη λέξη "πλαφόν" (η οποία είναι το κλειδί, άσχετα με το όριο), σήμερα δεν πουλήσαν καν, χάρισαν την ΑΤΕ, και εμείς ασχολιόμαστε με την Παπαχρήστου. Πράγματι "μαλακίες εις τριπλούν". Χώρια που την απέκλεισε ο ...Κούβελος! (ξέρει κανείς πως και γιατί βρέθηκε αυτός εκεί;).
    Πολύ περισσότερο γύρω μας γίνεται της κακομοίρας, το πρόβλημα με τη Συρία είναι άγνωστο αν θα λυθεί ή πως θα λυθεί, τα Σκόπια πετάνε τις παπαριές τους και έχουν όλο και πιο πολλούς συμμάχους ενώ εμείς δεν δίνουμε μια λύση, το Ιράν παραμένει στην επικαιρότητα, οι Τούρκοι αλωνίζουν μέχρι τη Μύκονο (αν δεν κάνω λάθος εκεί έφτασαν) και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή, κατά τα άλλα το πρόβλημα είναι αν θα πηδήξει ή όχι η Παπαχρήστου. Ο κόσμος χάνεται και η Ελλάδα χτενίζεται...
    Είναι τρομερή η πίεση στον κόσμο και αυτό είναι η ουσία όπως την περιγράφεις στις 3-4 τελευταίες γραμμές. Για αυτό επιμένω ότι χάθηκε η ευκαρία για μια εξομάλυνση (όχι οικονομική) στις εκλογές. Γιατί αν έβγαινε ο Σύριζα (ξαναλέω, για μένα είναι κάτι σαν λύση ανάγκης) και έβαζε φυλακή έστω 10 στα 1000 ή 2000 χιλιάδες μεγαλοστελέχη Πασοκ-Νδ που έχουν φάει λεφτά, τα πράγματα θα ηρεμούσαν. Ακόμα και αν πολιτικά-οικονομικά τα έκαναν πιο σκατά από αυτά που γίνονται τώρα.
    Στέλιος.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή