Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Εκλογές - Ευρώπη - PSI: Το αποτέλεσμα μετράει

Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε μερικά ζητήματα των ημερών, υποτίθεται κρίσιμα για το μέλλον της χώρας.

PSI

Το PSI ορίζεται ως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δανεισμό μιας χώρας. Έχουμε ένα χρόνο τώρα που μας βομβαρδίζουν με τρομοκρατικά σενάρια για την περίπτωση που δε βρεθεί λύση με τους ιδιώτες πιστωτες. Ξεχάστε το! Αποκλείεται να μη βρεθεί λύση και ο συλλογισμός είναι απλός και ο εξής:

Δανείζεις κάπου χρήματα με την προυπόθεση να επιστραφούν εντόκως σε 10-15 χρόνια. Προφανώς όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθείς το δανειζόμενο, την πορεία του, σε ενδιαφέρει να ξέρεις τι συμβαίνει. Έρχεται λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου να εισπράξεις σε λίγο καιρό τα οφειλούμενα. Μάλιστα. Σου λέει λοιπόν ο δανειζόμενος. Επειδή δεν έχω τα λεφτα, αλλά δε θέλω να σε ρίξω γιατί θέλω να ξαναπάρω στο μέλλον από εσένα χρήματα, έλα να κάνουμε μια συμφωνία και να με διευκολύνεις και να μη χάσεις πολλά χρήματα. Ναι, θα διαπραγματευτείς, ναι, θα προσπαθήσεις να του πάρεις τα περισσότερα, αλλά αν οι συνομιλίες φτάσουν σε αδιέξοδο, εσύ θα υποχωρήσεις και θα πάρεις ό,τι σου δώσει. Γιατί από το τίποτα καλά είναι και τα λίγα. Το αν θα ξαναδανείσεις είναι άλλο θέμα. Δικό σου. Χωρίς συμφωνία δε θα ξαναδανείσεις, αλλα και μετά από συμφωνία για κούρεμα μπορεί να μην ξαναδανείσεις. Όμως σε τελική ανάλυση όταν σου προτείνει ο δανειζόμενος να πάρεις έστω λίγα, όσα μπορεί, αλλιώς δε θα πάρεις τίποτα, ΤΙΠΟΤΑ, κάνεις πίσω. Τελεία και παύλα, και δεν υπάρχουν άλλα σενάρια επ'αυτού. Λύση θα βρεθεί σύντομα με τους ιδιώτες πιστωτές. Πάμε παρακάτω.

Εκλογές

Ο μη αγαπητός κ. Καρατζαφέρης δε θέλει εκλογές. Ήθελε όμως πριν. Ναι γιατί πριν ήταν υπολογίσιμη δύναμη. Είχε 10%. Μπορούσε να βγάλει τη ΝΔ με συνεργασία. Τώρα στο 4-5% είναι αμελητέα ποσότητα και ξέρει ότι για να αναστρέψει το κλίμα θα πρέπει να είναι στα πράγματα. Από τέταρτο κόμμα με τάσεις ανόδου, έγινε έκτο με καθοδικές τάσεις. Από την άλλη ο κατά τα ΑΛΛΑ συμπαθής Αντώνης, δηλώνει πως θέλει εκλογές. Άλλη τούμπα δεν τον παίρνει να κάνει. Επίσης το να κυβερνήσει τώρα είναι μια καλή συγκυρία όσο παράξενο και αν ακούγεται. Είμαστε στο σημείο όπου η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι δεν πάει άλλη ύφεση, ότι χρειάζεται ανάπτυξη και θα είναι ο Σαμαράς αυτός που θα το καρπωθεί αυτό. Ίσως και να ήταν από πριν το δωράκι του ώστε να συγκυβερνήσει. Ίσως να ήταν μια υπόσχεση...Θα το δούμε. Αν ήταν υπόσχεση, θα επιμείνει και θα γίνουν εκλογές πριν το Πασχα.

Ευρώπη

Η κατάρα της Ευρώπης είναι η ατολμία της γερμανικής κυβέρνησης. Ωραία παράγουν χρήμα, ωραία δεν το σπαταλούν, αλλά καλώς ή κακώς έμπλεξε σε μια ιστορία (ευρωζώνη) και είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει. Και λέω είναι υποχρεωμένη γιατί η υπόλοιπη Ευρώπη της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία μετά το β' Παγκόσμιο πόλεμο κατά τον οποίο κατέστρεψε τις οικονομίες όλων των χωρών. Η Γερμανία χρωστάει στην Ευρώπη και η Ευρώπη της έδωσε ευκαιρία να ξεπληρώσει. Δε θα ήταν μέλος των συνομιλιών αν δεν μπορούσε να παράγει χρήμα, ύστερα από τον καταστροφικό πόλεμο που προκάλεσε. Αν ήταν σαν κι εμάς θα είχε αποκλειστεί από την Ευρωπαική, οικονομική έστω, συμμαχία. Πρέπει λοιπόν να τολμήσει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Μέρκελ κάνει κουμάντο στην Ευρώπη αλλά μπροστα στους υπόλοιπους είναι γατάκι. Ο Σαρκοζί ασχολείται μόνο με τα της Γαλλίας. Στις συνόδους πάει μόνο για το φαγητό και τη χλιδή. Δεν ενδιαφέρεται για το καλό της Ευρώπης αν δε συνδέεται ΑΜΕΣΑ με το καλό της χώρας του. Το πόσο αποφασιστικός μπορεί να γίνει φάνηκε όταν μπήκε στη Λιβύη χωρίς να ρωτήσει κανέναν, πριν το ΝΑΤΟ, και δεν κουνήθηκε μύγα. Ναι, γιατί είχε συμφέροντα ΑΜΕΣΑ η Γαλλία. Επίσης είναι καλός στο να δείχνει απροκάλυπτα το μίσος του προς τους Άγγλους. Αλλά πάλι έχει συμφέρον. Όλο και κάποιες ψήφους μάζεψε βρίζοντάς τους! Η ΕΤΕ θα πρέπει να αλλάξει στάση και αν παρθεί η απόφαση να διατηρηθεί το euro θα αλλάξει υποχρεωτικά. Θα τυπώσει χρήμα και θα δυσαρεστήσει κόσμο. Αλλά εκεί θα φανεί ποιος έχει... "κότσια" και ποιος όχι.

Οπότε φίλοι μου βαδίζουμε μέχρι το καλοκαίρι σε τεντωμένο σκοινί για τα ευρωπαικά ζητήματα που είναι τα σημαντικά και θα κρίνουν την πορεία μας. Αν διατηρηθεί η Ευρωζώνη, η ανάπτυξη είναι μονοδρομός για εμάς, αν όχι...στα όπλα αδέρφια μου!




5 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που συμφωνούμε. Έχουμε δυνατό εξάμηνο μπροστά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σαμαρας θελει να γινουν εκλογες πριν υπογραφει το νεο μνημονιο ή δεν τον πειραζει; Αν υπογραφει θα ειναι μετα αδιαπραγματευτο και δεν θα μπορει να "παιξει" το χαρτι της αναπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω θέλει να παρθούν όλα τα μέτρα από άλλους και μετά να πάμε σε εκλογές. Η ανάπτυξη θα έρθει δώρο από έξω ανεξαρτήτως μέτρων.Θα πάρουν μέτρα τώρα αλλά θα ελαφρύνει μετά ο Σαμαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξάμηνο φωτιά. Συμφωνώ με τον DimTab στο σχόλιο του.........όσον αφορά στο "στα όπλα αδέρφια μου" άστω καλύτερα μη το σκέπτεσαι.............καίειιιι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή