Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η Πόπη και ο Ντίνος, μια ιστορία που αντιστρέφει τους ρόλους.

Οι συνομιλίες μου από εχθές με ανθρώπους επιφανείς και καλλιεργημένους, έξυπνους, για την αντίδραση του Ντ. Χριστιανόπουλου στην εκμπομπή της Πόπης Τσαπανίδου με ώθησε στο να γράψω αυτό το κείμενο, σχολιάζοντάς την. Για όσους την αγνοούν, θα παρακαλούσα να παρακολουθήσουν το απόσπασμα ολόκληρο πριν διαβάσουν τη συνέχεια του κειμένου.



Η συνέντευξη έγινε με αφορμή την άρνηση της παραλαβής βραβείου εκ μέρους του κ. Χριστιανόπουλου καθώς και του χρηματικού επάθλου που το συνοδεύει. Πολύ φυσικά και λόγω των ημερών όπου οι πολύπαθοι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ανάγκη τις φώνες τέτοιων ανθρώπων, η κ. Τσαπανίδου προσκάλεσε το λογοτέχνη στην εκπομπή της. Και οποία αντίδραση!
Με ύφος όχι απλός ανώτερου όντος, όχι απλώς ακαδημαικού τετράκις νομπελίστα, απαξίωσε την οικοδέσποινα της εκπομπής στην οποία δέχθηκε να παρευρεθεί! Τι πήγε λοιπόν να κάνει ο εν λόγω κύριος εφόσον απροκάλυπτα ήθελε εξ αρχής να επιτεθεί στη παρουσιάστρια, την οποία όπως δήλωσε δε γνώριζε καν; Γιατί να συμπεριφερθεί έτσι σε μια δημοσιογράφο που μόνο σεβασμό και θαυμασμό έδειχνε για το λογοτέχνη; Τα αίτια είναι προφανή.

Ο κ. Χριαστιανόπουλος επέδειξε αυτήν την ελεεινή συμπεριφορά γιατί έχει καταλάβει πως το μόνο που μπορεί να σε κρατήσει στη δημοσιότητα είναι η αντίδραση και η ακρότητα. Έτσι πορευόταν πάντα. Δεν του αρκούσε το πολύ καλό του έργο γιατί ήξερε πως ίσως και να μην αναγνωριστεί. Και αυτό θα ήταν αβάσταχτο, όπως και για τον καθένα. Ήξερε λοιπόν πως το εξαιρετικό έργο πρέπει να συνοδευτεί με συνέπεια με μια συμπεριφορά αντιδραστική, άξια συνεχούς σχολιασμού. Απόρροια συμπλεγμάτων της παιδικής του ηλικίας; Πού να ξέρω. Μπορεί. Οι ομοφυλοφιλοι και ειδικά εκείνης της εποχής έζησαν την περιθωριοποίηση και το χλευασμό στο πετσί τους. Η ανάγκη τους για διάκριση και εκδίκηση ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στη σημερινή μας εποχή. Γι' αυτό και προείπα πως αν το έργο του δεν αναγνωριζόταν, θα ήταν γι' αυτόν αβάσταχτο. 

Αλλά ο λογοτέχνης ο οποίος κατά τα λεγόμενά του ζει τη ζωή του όπως του αρέσει, κάνει ό,τι θέλει χωρίς να τον ενδιαφέρει τίποτα, πιέστηκε να παρευρεθεί σε μια τέτοια εκπομπή; Πιέζονται αυτοί οι άνθρωποι; Που ισχυρίζονται πως κάνουν ο,τι τους καπνίσει; Για ποιο λόγο; Για ένα νέο βραβείο; Αφού τα απαξιώνουν. Για ποιο λόγο; Για νέες εμφανίσεις στην τηλεόραση; Αφού την απαξιώνουν...Δεν πιέζονται. Η τροφή αυτών των ανθρώπων, περισσότερο και από την αναγνώριση του έργου τους είναι να έχουν τη δυνατότητα να απαξιώνουν. Αν στερηθούν αυτή τη δυνατότητα θα έχουν ηττηθεί. Θα αισθανθούν ξανά στο περιθώριο.

Θαυμάζω από εχθές την κ. Τσαπανίδου για την εκπληκτική της αντίδραση καθ' όλη τη διάρκεια της "συνέντευξης". Αξιοπρέπεια, ήθος, αγωγή, ταπεινότητα. Περισσότερο απ' ότι άξιζε στον κ. Χριστιανόπουλο. Ο ευφυής λογοτέχνης όφειλε, ναι, οφείλουν και οι ευφυείς, να γνώριζε το ήθος της οικοδέσποινας. Όταν θέλεις να αντιμετωπίζεσαι ως Χριστιανόπουλος και όχι ως...Χωμενίδης θα πρέπει να ξέρεις να αντιμετωπίζεις την Τσαπανίδου ως Τσαπανίδου και όχι ως... Μενεγάκη.

Αυτά.



13 σχόλια:

  1. Αυτό που θάπρεπε να κρατήσουμε, είναι το χαμόγελο της κ Τσαπανίδου, που έσβησε κάθε άλλη κακή παράσταση της οθόνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εισαι ανόητος φελλός και κριμα τα 2 λεπτα που έχασα να σε διαβάσω. Δεν θα επαναληφθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέτρα και τα δευτερόλεπτα που σπατάλησες να γράψεις το σχόλιο σου ανέραστε μεσήλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο συμπλεγματικός παραπάνω Ανώνυμος ας παύσει να μυξοκλαψουρίζει για τον κομπλεξικό Χριστιανόπουλο και άς πάρει θέση σε αυτή την ξεδιάντροπη συμπεριφορά του ποιητή στην ταπεινή κ. Τσοπανίδου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ουπςςςςςς Τσαπανίδου εννοώ, τα νεύρα μου.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θαύμαζα την Πόπι Τσαπανίδου αλλά τώρα της βγάζω το καπέλο! Επέδειξε περισσότερη εξυπνάδα, ήθος, συναίσθημα, ανθρωπιά από τον κ. Χριστιανόπουλο.Η Μενεγάκη όμως που κολλάει? Και η Μενεγάκη να τον είχε προσκαλέσει δεν θα άξιζε αυτή την συμπεριφορά!Πιστεύω πως, σε κανέναν που δεν σε έχει προσβάλει, δεν αξίζει αυτή η συμπεριφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H αδυναμία συγκρότησης μιας προσωπικότητας αναζητεί το δρόμο της καταθέτοντας σχόλια... Φίλε μου, η σιωπή ας έχει μια προτεραιότητα στο μενού σου! Η καλύτερη επιλογή είναι το να αγνοείς αυτά που όπως λες προκαλούν "να έχουν τη δυνατότητα να απαξιώνουν"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε δεν μας ..... ρε Νταλαρα. Μη δειτε Ανθρωπο σωστο σ αυτο τον τοπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό άνθρωπο εννοείς αυτόν τον απαράδεκτα αγενή γεράκο που θεωρεί τον εαυτό του λόγιο? εγώ ευτυχώς δεν τον ήξερα και ελπίζω να μην ξαναδιαβάσω ή ξανακούσω για αυτόν.

      Διαγραφή
  9. Ρε παιδιά, καλώς, σέβομαι τα σχόλιά σας αλλά τρία αρνητικά ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΝΩΝΥΜΑ; ΝΤΡΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εν μέρει συμφωνώ μαζί σου γιατί θα μπορούσε ευγενέστατα απλώς ν'αρνηθεί, διαφωνώ όμως γιατί η εν λόγω συμπεριφορά του δεν ήταν τέτοια λόγω χαρακτήρα, αλλά λόγω ΑΝΟΙΑΣ!!ΕΛΕΝΑ!
    ΥΓ Δεν καταλαβαίνω και το θίξιμο κάποιων, άλλωστε για τον Χριστιανόπουλο έγραψες,λογοτέχνης είναι..δεν περπατάει και στο νερό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ απλα μπορουσε να αρνηθει! Το οτι ειναι ενας ευφυεστατος ανθρωπος δε σημαινει οτι μπορει να υποτιμα τους γυρω του, και δη, καποιον που σε προσκαλεσε προκειμενου να σε τιμησει για τη σταση σου!
    τι να πω...
    Ελυτης, Σεφερης..Καββαδιας δεν υπαρχουν πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ πάλι διαβάζοντας πρώτα το κείμενο και τα σχόλια και μετά βλέποντας το βίντεο, περίμενα περισσότερη κόντρα και προστριβές.
    Εκτός από αυτό και την όντως διπλωματική αντιμετώπιση από την παρουσιάστρια, ο γεράκος (τον οποίο να σας πω την αλήθεια δεν γνωρίζω) φαίνεται είτε να μην έχει τρόπους, ή να τους ξεχνάει σκόπιμα προσπαθώντας να περάσει συγκεκριμένο μήνυμα. Αν είναι το δεύτερο, και εγώ πάλι ως ανίδεος βλακάκος χάνομαι μπροστά στη δική του διανόηση, τότε τι να πω... ίσως έχω πολλή μάθηση ακόμα μπροστά μου. Η πρώτη εντύπωση όμως που μου δίνει είναι ενός αγενούς, ψηλομύτη ανθρώπου που θεωρεί τους δίπλα του κατώτερους και δεν έχει πρόβλημα να το δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή