Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Πρώτη αποτίμηση της Κυβέρνησης

Περίπου είκοσι μέρες μετά τις εκλογές, ίσως τις πλέον κρίσιμες και καθοριστικές, και ήρθε η ώρα για έναν πρώτο σχολιασμό της κυβέρνησης ως προς τη σύνθεση και τους στόχους της.

Αρχικά η σύνθεσή της αφήνει μια καλή εντύπωση καθώς η κυβέρνηση τούτη απαρτίζεται από πρόσωπα που είτε δεν γνωρίζουμε πολύ καλά (και αυτό είναι θετικό) είτε που είναι επιτυχημενα στον τομέα τους. Δένδιας, Στυλιανίδης, Χατζηδάκης είναι αξιοπρεπείς ακόμα και έχουν παράγει κάποιο έργο. Αν μη τι άλλο δεν ανήκουν στις γνωστές φιγούρες τύπου Παυλόπουλων, Μειμαράκηδων και άλλων παρόμοιων που είχαν πάντοτε ένα υπουργείο παραμάσχαλα και δεν έκαναν ποτέ τίποτα. Τώρα ο Αβραμόπουλος θα μπορούσε και να έλειπε από το σχήμα διότι είναι άσχετος, αλλά χρέη είναι αυτά, είναι και διακοσμητικός. Επίσης θετικό το ότι δεν υπάρχουν οι γνωστοί πασόκοι Λοβερδοι, Χρυσοχοίδηδες, Σκανδαλίδηδες και λοιποί. Είναι μια ανακούφιση γιατί κανείς δεν ήξερε ποιους θα χρησιμοποιούσε ο Βενιζέλος. Το σκάνδαλο με το Ράπανο δεν έπιασε, οπότε γλιτώσαμε κι από αυτόν. Γλιτώσαμε και από τα χρωστικά του Βενιζέλου προς το Βερνίκο και έχει ο θεός. Περίμενα το Νότη σε κάτι καλύτερο, πιο αναβαθμισμένο, ίσως και αυτός. Τουλάχιστον τους ξελάσπωνε στα παράθυρα. Για το οικονομικών δεν ασχολούμαι. Άλλωστε ο Στουρνάρας είναι διακόσμηση κι αυτός. Σαμαράς, Λαζαρίδης και μερικοί κρυφοί κάνουν κουμάντο σε αυτό. Ο Στουρνάρας είναι σαν εκπρόσωπος τύπου οικονομικών. Στο υγείας ο Λυκουρέντζος θα τα κάνει μαντάρα, απλώς δεν πάει χειρότερα από το Λοβέρδο. Μη βγει και καλός! Ο κόκκινος Πάνος θα επιδιώξει πειθαρχία στο Άμυνας και οι υπόλοιποι θα κριθούν σύντομα. Η συνολική εικόνα είναι συμπαθής.

Ως προς τους στόχους τώρα εκεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι άμεσα, γιατί η κοινωνία το επιζητά, αλλά δε θα είναι. Γιατί δε γίνεται. Αν το πρόγραμμά τους είναι σωστό, και λέω αν γιατί ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα, τότε τα αποτελέσματα θα αχνοφαίνονται το άλλο καλοκαίρι. Και δεν είναι παράλογο. Δεν υπάρχει όμως η υπομονή για τόσο μεγάλο χρονικό διαστημα. Σε πολύ λίγες ημέρες θα φανεί αν η Ευρώπη, που πάει κατά διαόλου και χωρίς εμάς, θα στηρίξει το Σαμαρά. Θα φανεί δηλαδή το αν η ''απειλή'' Τσίπρα τους αγγίζει ή μας έχουν γραμμένους. Αν δούμε ότι συντελούν ενεργά στην ανάπτυξη, διαπραγματεύονται τα ελάχιστα και αφήσουν το Σαμαρά να περάσει μερικά από τα σημεία του, τότε ναι υπολογίζουν πως θα ήταν καταστροφή ένας αυτοδύναμος Τσίπρας. Αν όμως δούμε να μη διαπραγματεύονται τίποτα, να εμμένουν στις θέσεις τους αδιάλακτοι, τότε δε μας υπολογίζουν καθόλου. Θα έχουν πρόαποφασίσει την έξοδό μας. δε θα αργήσουμε λοιπόν να διακρίνουμε το μέλλον μας.

Παντώς από Σεπτέμβριο και μετά η Ελλάδα θα βράζει στο εσωτερικό της ό,τι και αν γίνει, όσο κι αν μας στηρίξουν, γιατί τα αποτελέσματα δε θα είναι ορατά. Θα γίνουν κάποιες απολύσεις, θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις, θα κοπούν δώρα. Βούτυρο στο ψωμί οποιασδήποτε ελληνικής αντιπολίτευσης που στηρίζεται στην επιφάνεια και την εφήμερη ψηφοθηρία. Αν περάσουμε τα χριστούγεννα χωρίς μπερδέματα, το δεύτερο εξάμηνο της κυβέρνησης θα είναι καλύτερο και διαρκώς ανοδικό. Αν η παραμονή μας εντός ευρωζώνης είναι εντολή άνωθεν μέχρι τις αμερικανικές εκλογές τότε θα πάμε για εφιάλτη. Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα ήταν και παραμένει η ταυτόχρονη διάλυση της ευρωζώνης. Για εμάς και για όλον το Νότο.





15 σχόλια:

  1. Συμφώνω στο ουσιώδες άρθρο με δύο αστερισκούς:

    α) Τα έκανε μαντάρα ο Λοβέρδος που έκοψε την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη από 5 δις σε 1.5 δις? Το ότι τον βρίζουν συνδικα-ληστές φαρμακοποιοί είναι υπερ του..
    β)Ποιος είναι ο τομέας που έχει πετύχει ο Στυλιανίδης?το ρουσφετολόι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α. Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει δυσκολία στο να μειώσει κανείς δαπάνες. Η ικανότητα κάποιου έγγειται στην ταυτόχρονη μείωση των δαπανών και εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας πραγμα που δεν έγινε. Όσο για τους συνδικαλιστές, οι ίδιοι τους γιγάντωσαν ας τους χαίρονται.

    β. Να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω κάτι για Στυλιανίδη. Αυτό που ήθελα να πω είναι πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο όσο οι υπόλοιπες επιλογές που είχε ο Σαμαράς. Θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρχικά η σύνθεσή της αφήνει μια καλή εντύπωση ...Η συνολική εικόνα είναι συμπαθής...
    Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα ήταν και παραμένει η ταυτόχρονη διάλυση της ευρωζώνης. Για εμάς και για όλον το Νότο.

    Με συμπαθείς κυβερνήσεις καλών εντυπώσεων θα εκτελεστεί το καλύτερο σενάριο ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν υπάρχει δυσκολία για μείωση δαπανών, γιατί δεν το έκαναν και οι προκάτοχοι του? Η ορθή λειτουργία είναι θέμα χρόνου, αρκεί να μην υποκύψουν τώρα στην μοναδική συντεχνία τησ χώρας που δουλεύει με νομοθετημένο profit margin 35%..

    Διαφωνώ με το ΄καλύτερο σενάριο΄του άρθρου..όταν είσαι ψαράκι και μάλιστα πληγωμένο, μένεις μέσα στην προστατευόμενη λίμνη και κάνεις φιλίες με τα άλλα ψάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδελφέ, θέλω να μου πεις ένα παράδειγμα στη φύση που το μικρό πληγωμένο ψαράκι (ας είναι αρκουδάκι, λιονταράκι, πεταλουδάκι, ότι θες) κάθεται εκεί και δεν το τρώνε τα άλλα ψάρια ή τα άλλα ζώα γενικότερα. Έχεις καταλάβει ότι το σύγχρονο οικονομικό σύστημα δεν έχει καθόλου νόμους και είναι χειρότερο από τη ζούγκλα;
      Το ψαράκι η μόνη επιλογή επιβίωσης που έχει είναι να απομακρυνθεί από τα άλλα ψάρια για να μην το βρουν αδύναμο και το φάνε, να καταφέρει να γιατρευτεί και μετά από άλλη θέση καθορίζει τη θέση του στη λίμνη, θάλασσα, κτλ.
      Στέλιος

      Διαγραφή
    2. Το θέμα είναι ότι στην περίπτωση, όχι μόνο δεν το τρώνε αλλά του φέρνουν και ζεστό φαγητό να φάει αφού είναι ανάξιο να εξασφαλίσει ακόμα και τα προς το ζειν..φυσικά αυτό δεν το κάνουν επειδή το αγαπάνε,αλλά επειδή τους συμφέρει να είναι ζωντανό και όχι πεθαμένο.

      Μεγάλο το ρίσκο να απομακρυνθεί μόνο του από την λίμνη (χωρίς λόγο) γιατί μπορεί να το κάνουν kebab και να το φάνε άλλοι..

      Διαγραφή
    3. Όντως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ικανοί ούτε να εξασφαλίσουμε τα προς το ζειν για το σύνολο του κόσμου, έχεις δίκιο. Βέβαια αν υπήρχε λιγότερη απληστία σε αυτούς που έχουν φάει και συνεχίζουν να τρώνε τον άμπακο τόσα χρόνια, αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα (μιλάω για τους "έλληνες", άσε τους ευρωπαίους). Επίσης αυτοί που σώνει και καλά μας βοηθάνε, το κάνουν γιατί όπως το λες έχουν κάποιο συμφέρον. Το ίδιο συμβαίνει από το 1821 και μετά, κατά τη γνώμη μου η όποια βοήθεια μας έχουν δώσει ΠΑΝΤΑ έχει σκοπό να μας εξαρτήσει από αυτούς. Αυτό βέβαια συμβαίνει με όλα τα "μικρά ψάρια" του πλανήτη, δεν είναι δικό μας πρόβλημα μόνο. Πολύ περισσότερο όταν αυτά τα "ψάρια" βρεθούν και "πληγωμένα", τότε είναι η ...χαρά των "καλών Σαμαρειτών".
      Το θέμα μου είναι αν θα σταματήσει ποτέ αυτό και επίσης αν αυτό είναι επιλογή κάποιου σε προσωπικό επίπεδο, στην ίδια του τη ζωή. Δηλαδή, αν σου αρέσει εσένα να κρέμεσαι μια ζωή από το πως θα ξυπνήσει κάποιος, αποφασίζοντας αυτός ο κάποιος ανάλογα για το πως θα είναι η ημέρα σου. Εμένα αυτό δεν μου αρέσει να το ζω και προσπαθώ να το αλλάξω. Οι εκλογές είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα, γιατί αποτελούν την απόφαση του κόσμου μία φορά ανά τέσσερα χρόνια. Υπάρχουν πολλά στην καθημερινότητά μας, για κάθε μία από τις τόσες μέρες σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε για να αλλάξουν αυτές οι "ραγιάδικες" καταστάσεις. Στην πράξη δεν το κάνουμε, τουλάχιστον σαν σύνολο. Πολύ μεγαλύτερη είναι η απογοήτευσή μου που ούτε καν στις εκλογές δεν το κάναμε, αφού αποφασίσαμε να πάμε στα ίδια (Νδ+Πασόκ=42%). Δεν λέω ότι μια οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγούσε σίγουρα σε επιτυχία. Όχι. Απλά θα ήταν μια προσπάθεια για αλλαγή από κάτι που σίγουρα σου πίνει το αίμα. Στη χειρότερη να σε πήγαινε στο γκρεμό. Δεκτό.
      Όμως το ερώτημα παραμένει φίλε, και είναι καλό να το βάλουμε πρώτα στην προσωπική μας ζωή, και μετά βλέπουμε για τη χώρα : Μου αρέσει, σου αρέσει, να ζεις μια ζωή έτσι όπως είναι της Ελλάδας; Θα ήθελα, θα ήθελες να έχουμε μια ζωή σχεδόν φυτού, εξαρτώμενοι συνεχώς από το αν κάποιος θα αποφασίσει να κόψει την παροχή οξυγόνου, τροφής, κτλ.; Θα άρεσε στον καθένα μας μια τέτοια ζωή; Η απόφαση δική μου, δική σου, του καθένα μας. Κάθε απόφαση είναι σεβαστή.
      Στέλιος

      Διαγραφή
  5. Μα σου το είπα. Γιατί δεν κατάφερε να κόψει δαπάνες κ παράλληλα να συνεχίσει να δουλεύει το μαγαζί σωστα. Γι' αυτό έκαναν την πάπια οι προηγούμενοι, ώστε να μη φαίνονται οι αδυναμίες. Ο Λοβέρδος αποφάσισε μεν να κόψει τις δαπάνες αλλά το μαγαζι σταμάτησε. Το εύκολο είναι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. me sinxoreis poy epembaino alla grafeis, Αρχικά η σύνθεσή της αφήνει μια καλή εντύπωση καθώς η κυβέρνηση τούτη απαρτίζεται από πρόσωπα που είτε δεν γνωρίζουμε πολύ καλά


    ε...δεν ξέρω γιατί είσαι τόσο αισιόδοξος. Το σπίγκελ είχε γράψει ένα πετυχημένο που ταιριάζει απόλυτα εδώ ''νέα κυβέρνηση απο τα ίδια κόμματα''. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, λοιπόν. Δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=463364

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν σου γράφω αυτά που θα ήθελα πραγματικά, γιατί θα τα θεωρήσεις πάλι επίθεση. Έτσι κάθομαι και σου γράφω άλλα. Εσύ φιλοξενείς την άποψή μου και στο κάτω κάτω θα μπορούσα να μην σε διαβάζω.
    Να πω από την αρχή και ισχύει, ότι εγώ χέστηκα για τον Σύριζα, όμως δεν τον θεωρούσα απλά το λιγότερο κακό, τον θεωρούσα το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΚΟ που είχαμε σαν επιλογή. Επιεικώς δε, θεωρώ προδότες όλους όσους ψήφισαν Νδ-Πασόκ, ανθρώπους δηλαδή που έχουν κλέψει και δημιουργήσει όλο αυτό που ζούμε, με σκοπό να μας βγάλουν από αυτό που αυτοί μας οδήγησαν!!!!!!!!! Αυτό βέβαια –ότι και να λέτε- δεν έγινε για το «καλό της χώρας», αλλά γιατί κάποιοι από αυτούς τους ψηφοφόρους είναι κομματόσκυλα, άλλοι έχουν φάει τον άμπακο τόσα χρόνια, άλλοι ευελπιστούν σε διορισμούς ή αναθέσεις έργων ή γενικά να φάνε και άλλοι δεν έχουν πειραχτεί ακόμα οι μισθοί τους τόσο πολύ, οπότε σκέφτονται : άσε τους άλλους να είναι άνεργοι, θα τους λέω να κάνουν υπομονή και ότι θα πάνε όλα καλά. (Αλήθεια λέω, γράφω και λίγα από αυτά που έγραψα στην αρχή).
    Η γνώμη μου για την κυβέρνηση δεν θα σταθεί στα πρόσωπα. Έχω ενστάσεις για αυτά, αλλά ΔΕΝ είναι εκεί το πρόβλημα. Ένα παράδειγμα ο Λυκουρέντζος. Ο άνθρωπος αυτός είναι στο Υπουργείο Υγείας και σκέφτεσαι εσύ ότι δεν θα τα πάει χειρότερα από τον Λοβέρδο. Όχι ο Λυκουρέντζος, όχι ο πιο τίμιος και εργατικός και φιλότιμος άνθρωπος στη γη να ήταν, ούτε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός να αναλάμβανε δεν θα μπορούσε να πετύχει. Ο λόγος; Ήδη έχουν αποφασιστεί να καταργηθούν κάποια νοσοκομεία από τον Λοβέρδο. Τώρα διάβασα ότι σκέφτονταν να περιορίσουν κατά 10.000 κρεβάτια τη δύναμη των νοσοκομείων και συγχρόνως θα κάνουν περικοπές σε γιατρούς, νοσηλευτές, και βέβαια μείωση δαπανών (αυτό είναι καλό όταν πρόκειται για μίζες, υπερτιμολογήσεις, κτλ.) των υλικών που χρησιμοποιούνται, το οποίο όμως σημαίνει ότι θα πηγαίνουμε οι ίδιοι τις γάζες, κτλ., στο νοσοκομείο όταν αρρωσταίνουμε. Πως θα επιτύχει αυτός ο άνθρωπος; Ο μόνος τρόπος (επειδή δεν είναι ο Ιησούς να βγάζει ψάρια και ψωμιά από το πουθενά) είναι να αυξηθούν οι αυτοκτονίες, να πεθάνουν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι αλλά και πάρα πολλοί νεότεροι άνθρωποι από ασθένειες, να φύγουν πάρα-πάρα-πάρα πολλοί για μετανάστες σε άλλες χώρες, οπότε σε 3-4 χρόνια να μην είμαστε πάνω από 6 εκατομμύρια και να φτάνουν οι παροχές του κράτους για αυτούς που θα έχουν απομείνει. Βλέπεις άλλο τρόπο;

    Θα ήθελα όμως να σε παρακαλέσω να μου δώσεις μια απάντηση Δημήτρη, εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις που εσύ και πολλοί θεωρούν μονόδρομο. Θα θέσω το παράδειγμα της χώρας έτσι όπως το έχω εγώ στο μυαλό μου, τα νούμερα δεν είναι ακριβή, είναι απλά ενδεικτικά της κατάστασης. Έστω λοιπόν ότι μας φωνάζει αύριο ο Σαμαράς και μας λέει να αναλάβουμε υπουργοί οικονομικών. Κοιτάμε τα έξοδα του κράτους. Βλέπουμε ότι χρειάζεται 1000 ευρώ το μήνα. Από αυτά τα 800 είναι για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, φάρμακα, υποδομές, κτλ., και 200 είναι για κάλυψη ζημιογόνων επιχειρήσεων που διαθέτει το δημόσιο. Το δημόσιο λοιπόν, έχει 50 επιχειρήσεις, οι 20 από αυτές έχουν έσοδα 100 ευρώ το μήνα, αλλά οι 30 έχουν μείον 300 ευρώ το μήνα για να λειτουργήσουν. Άρα μας βγάζουν ένα μείον 200 ευρώ. Αυτά τα 1000 ευρώ πρέπει να τα βρούμε από τη φορολόγηση των πολιτών. (Εδώ δεν το συνεχίζω για το φορολογικό σύστημα, ίσως μια άλλη φορά να το συζητήσουμε).
    Στέλιος (έχει συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. (Συνέχεια 1)
    Σου λέω λοιπόν : Ρε Δημήτρη, αυτές τις 20 εταιρείες που μας δίνουν λεφτά δεν χρειάζεται να τις πουλήσουμε, αφού είναι κερδοφόρες. Πάμε να δούμε τις άλλες 30. Ελέγχουμε τρία βασικά πράγματα (πιθανά εσύ ή κάποιος πιο ειδικός να έχει και άλλα) : 1)Έλεγχος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες, 2)Αριθμός εργαζομένων και 3)Παραγωγικότητα εργαζομένων. Δεν βάζω θέμα αύξησης τιμών παροχής υπηρεσιών γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Έτσι και αρχίζουμε και ψάχνουμε λοιπόν για τις συμβάσεις που έχουν κλείσει τα τελευταία 30 χρόνια αυτές οι εταιρείες και καταφέρουμε και πάρουμε τα μισά πίσω από αυτά που έχουν κλαπεί, χωρίς να ξέρω ακριβή νούμερα, νομίζω ότι αυτομάτως θα τις κάνουμε κερδοφόρες για αρκετά χρόνια. Αν επίσης ελέγξουμε τον αριθμό των υπαλλήλων τους, θα δούμε ότι είναι υπεράριθμος, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε απολύσεις λόγω της κοινωνικής κατάστασης. Απλά θα ζητάμε τον λόγο και θα κάνουμε μηνύσεις σε αυτούς που τους διόρισαν και βέβαια ΔΕΝ θα διορίζουμε άλλους. Για το τρίτο σκέλος θα βρούμε ένα αποδεκτό όριο αποδοτικότητας και θα σταματήσουν τα πασόκικα πρότυπα (ένας σκάβει και τέσσερεις κοιτάνε).
    Εγώ νομίζω ότι αν εφαρμόσουμε αυτά τα τρία πράγματα θα τις κάνουμε κερδοφόρες. Έστω όμως ότι εγώ και εσύ είμαστε άχρηστοι στη διοίκηση επιχειρήσεων (εγώ σίγουρα είμαι) και αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να είναι ζημιογόνες. Αφού λοιπόν δεν βρίσκουμε Έλληνες ικανούς να το κάνουν αυτό, εγώ θα πήγαινα σε αυτό τον Κινέζο που διοικεί τη διακίνηση εμπορευμάτων στον ΟΛΠ. Επειδή αυτός πιθανά να μη δεχτεί, πάμε και βρίσκουμε όλους τους συμμαθητές του στο πανεπιστήμιο που σπούδασε και τους προσφέρουμε δουλειά να κάνουν ο καθένας τους μια επιχείρηση κερδοφόρα (αφού είπαμε ότι εμείς είμαστε άχρηστοι).
    Πιστεύω δηλαδή ότι αν το προσπαθήσουμε θα μπορέσουμε να κάνουμε και αυτές κερδοφόρες, πάντα αν και εφόσον ξεχάσουμε τελείως το πασοκικό (κυρίως) δημόσιο.Με αυτό τον τρόπο αυτές οι 50 εταιρείες θα μας αφήνουν ένα κέρδος 400 ευρώ το μήνα και άρα θα θέλουμε μόνο 400 (800 τα έξοδα από μισθούς,κτλ - 400=400) για φορολογία. Λάθος;
    Στέλιος (ξαναέχει συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (Συνέχεια 2 και τελευταία)
    Ερωτήσεις τώρα.
    1)Γιατί να πουληθούν κερδοφόρες επιχειρήσεις;
    2)Γιατί ο κύριος Χ σαν ιδιωτικός επενδυτής μπορεί να κάνει μια επιχείρηση κερδοφόρα και ο κύριος Ψ σαν κρατικός διοικητής της ίδιας εταιρείας την βάζει μέσα;
    3)Ποια είναι τα κύρια προβλήματα του Δημοσίου; Ο κάθε Φωτόπουλος; Η μονιμότητα; Πες εσύ ποια είναι. Γιατί δεν τα λύνουμε;
    4)Πως θα μου εξασφαλίσεις ότι οι επιχειρήσεις που θα περάσουν σε έλεγχο ιδιωτών δεν θα είναι όπως τόσες άλλες που δημιουργούν «καρτέλ», που φοροδιαφεύγουν, που δεν πληρώνουν ΙΚΑ, που βγάζουν τα λεφτά τους έξω, κτλ.;
    (Εδώ δεν είναι αποδεκτή μια απάντηση που μου είχε δώσει κάποιος : «Η αγορά για να κινηθεί χρειάζεται την ιδιωτική πρωτοβουλία και ένα κράτος να ελέγχει και να ρυθμίζει τους κανόνες ανταγωνιστικότητας». Γιατί η ανταπάντηση θα είναι ότι αν μου φτιάξεις εσύ αυτό το κράτος που θα «ελέγχει και θα ρυθμίζει», τότε εγώ αυτό το κράτος θα το χρησιμοποιήσω για να ελέγχω τις κρατικές εταιρείες. Η διαφθορά δεν είναι μόνο μεταξύ δημοσίων λειτουργών, είναι και μεταξύ ιδιωτών και δημοσίων λειτουργών, έτσι;)
    5)Αν πουλήσουμε όλες τις δημόσιες εταιρείες πόσο μέρος του χρέους (εγώ δεν το δέχομαι, θέλω λογιστικό έλεγχο, όμως εσύ και όσοι ψηφίσατε Νδ-Πασόκ-Δημάρ μας το φορτώσατε) ξεχρεώνουμε; Το υπόλοιπο μέρος με τι έσοδα και από πού θα το ξεπληρώσουμε; Με τη φορολογία σε μας μέσω μιας προσδοκόμενης επανεκίνησης της οικονομίας; Πότε, το 2020; Το 2030; Πες μου μια πιθανή ημερομηνία.
    6)Κοίτα λίγο αυτό που συνδέεται με το προηγούμενο : http://olympia.gr/2012/06/28/%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-1843/
    Πες μου ρε φίλε, πότε θα τελειώσει; Τα δισέγγονα, τρισέγγονα ή ποια παιδιά των παιδιών μας δεν θα έχουν Χριστοφοράκους, Γερμανούς νταβαντζήδες, κτλ.;
    7)Το τελευταίο ερώτημα και το πιο σημαντικό. ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ; Πόσο κοστολογείς εσύ τη ζωή σου, τη ζωή του παιδιού σου ή του τελευταίου ιθαγενή στην Αυστραλία; Θέλω να το ξέρω γιατί αν μου πεις Α ευρώ, και η χρηματιστηριακή αξία μιας τράπεζας είναι 1000Α, τότε θα ξέρουμε αν αξίζει ή όχι να τη σώσουμε. Μόλις για παράδειγμα φτάσουμε στους 950 θανάτους και δεν έχει σωθεί, μπορεί να την αφήσουμε να πτωχεύσει. Κάτσε σκέψου λίγο εσύ, οι οικονομολόγοι και όλοι οι «…ολόγοι» τελικά τι αξία έχει όλο αυτό για το οποίο πολεμάτε (οικονομικο-πολιτικό σύστημα) όταν δεν εξυπηρετεί τον άνθρωπο; Σκέψου, σκέψου…
    Στέλιος(δεν έχει συνέχεια, ουφ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Στέλιο,
    Αργησα να σου απαντήσω γιατί ήμουν εκτός. Σε ευχαριστώ αρχικά για τα σχόλιά σου. Μπορεί να μη συμφωνούμε (σχεδόν σε τίποτα), παρόλα αυτά ο διάλογος είναι η ουσία.

    Απαντήσεις σε όσα μπορώ.

    Το βασικό σου ερώτημα αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις-αποκρατικοποιήσεις στις οποίες είσαι αντίθετος. Ρωτάς γιατί να πουληθούν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Γιατί έχεις τεράστιο έλλειμμα και κάτι πρέπει να πουλήσεις. Δε σημαίνει ότι θα πουλήσεις ό,τι αποφασίσεις να πουλήσεις. Καποιος πρέπει να αγοράσει. Να πάρει κάποιος τα σάπια που έχουν καταντήσει όπως έχουν καταντήσει και ίσως να έχουν κάποια προοπτική, αλλά θα πρέπει να πουλήσεις και κερδοφόρες ελκυστικές εταιρίες είτε για να μειώσεις το έλλειμμα σου είτε για να χρησιμοποιήσεις άμεσα τα χρήματα αυτά για κάποιο άλλο κερδοφόρο σχέδιο. Είναι σαν έχεις ένα σπίτι και να παίρνεις το μήνα ένα ενοίκιο. Αν χρωστάς στις τράπεζες θα το πουλήσεις να πάρεις μαζεμένα χρήματα και είτε να ξεχρεώσεις είτε θα τα επενδύσεις σε κάτι πιο προσοδοφόρο. Αν τα φας στα μπουζούκια πρόβλημά σου, αλλά το σκεπτικό δεν είναι λανθασμένο. Ετσι λειτουργεί η οικονομία.
    Στο ερώτημά σου γιατί ένας ιδιώτης να μπορεί να βγάλει από κάπου λεφτά και το κράτος να μην μπορεί η απάντηση δεν είναι βέβαια οικονομική. Είναι κοινή λογική. Απλό ενδιαφέρον για την επένδυσή του. Στη σημερινή Ελλάδα κανένας κρατικός προιστάμενος δε δείχνει ενδιαφέρον για τις κρατικές επενδύσεις ή τις κρατικές εταιρίες για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει συνέπειες. Είσαι διορισμένος διοικητης της ΔΕΗ πχ. και πατώνεις; Σε βγάζουν από αυτό το πόστο και αναλαμβάνεις σε μερικά χρόνια τον ΟΠΑΠ, το ΤΤ, πας και στην Εθνική Τράπεζα και κάποια στιγμή υφυπουργός...Έτσι πάει. Δε σε στέλνει κανείς σπίτι σου και πάνω απ' όλα δεν πάει σπίτι του και αυτός που σε διόρισε και έκανε τη λανθασμένη επιλογή. Όταν μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς συνέπειες ασχολείσαι με άλλα πραγματα.
    Επίσης οι κερδοφόρες επιχειρήσεις στη Ελλάδα, όσες είναι, είναι τυχαία κερδοφορες. Επειδή δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Στα χέρια μαθητών δημοτικού θα έβγαζαν περισσότερα χρήματα. και να σου απαντάω η ανυκουστη μονιμότητα όχι απλώς με ενοχλεί αλλα με εξοργίζει. Είναι η πηγη του κακού και όσο παραμένει μόνο κακό κάνει. Σε παραπέμπω στο άρθρο μου http://www.greece-in-greed.blogspot.gr/2012/03/blog-post_29.html και θα καταλάβεις.
    Για την ανθρώπινη ζωή που με ρωτάς δεν έχω να σου απαντήσω και πολλά. Είναι πέρα από τον κοινό νου να αυτοκτονείς για χρέη ή γιατί δεν μπορείς να ζήσεις την οικογένεια σου ή γιατί είσαι άνεργος. Δε βλέπω σε τι ωφελεί αυτούς που νοιάζεσαι ο θάνατός σου. Δε νιώθω την παραμικρή συμπόνια για τέτοιες πράξεις με αυτά τα κίνητρα. Τις χαρακτηρίζω περισσότερο εγωιστικές, φυγόπονες πράξεις. Τι σημαίνει αυτοκτονώ γιατί δεν μπορώ να ζήσω τα παιδιά μου, δεν μπορώ να τα αντικτύσω και άλλες μαλακίες; Τώρα δλδ ποιος θα τα ζήσει; Εγώ; Τι μου τα φορτώνεις; Πες με γουρούνι, κυνικό ό,τι θες δεν ιδρώνω. Καλύτερα για καμια γκόμενα θα το καταλάβαινα καλύτερα.

    Ο χρόνος μου είναι περιορισμένος για να συνεχίσω τώρα. Θα επανέλθω. Περιμένω νέα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΥΓ Δε θεωρώ κανένα σχόλιο επιθετικό ακόμα και να είναι δε με νοιάζει. Γράφε ό,τι θέλεις. Έτσι επικοινωνούμε εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στέλιος
    Λες ότι πουλάει κάποιος κάτι μήπως και ξεχρεώσει ή για να τα επενδύσει σε κάτι που θα είναι πιο κερδοφόρο. Επίσης αν τα φαει στα μπουζούκια πρόβλημά του. Δηλαδή, αυτοί που τόσα χρόνια τα έτρωγαν στα μπουζούκια, θα πρέπει να πουλήσουν ότι έχει απομείνει με την ελπίδα ότι δεν θα τα φάνε στα μπουζούκια. Στο "στοίχημα" θα έδινε μια απόδοση ίδια με το να κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο η Μάλτα.
    Επίσης θα είχε μια λογική όλο αυτό αν κάποιοι(εκτός Νδ-Πασοκ) διαχειρίζονταν αυτές τις "επενδύσεις". Αυτοί(Νδ-Πασοκ) έχουν καταφέρει να χρεωκοπήσουν μονοπώλια μέσα σε ένα κράτος, θα μπουν σε συνθήκες ανταγωνισμού με επιχειρήσεις; Μην τρελλαθούμε.Βέβαια, αυτοί οι "άλλοι" θα μπορούσαν να κάνουν και αυτές τις ίδιες επιχειρήσεις κερδοφόρες, άρα δεν θα μιλάγαμε για όλα αυτά.
    Μετά δεχόμαστε σαν αξίωμα ότι κανένας ποτέ δεν θα λογοδοτήσει για τα λεφτά του κόσμου. Δεν ξέρω αν μια άλλη κυβέρνηση θα το έκανε, αυτή σίγουρα δεν θα το κάνει. Ευχαριστούμε λοιπόν το 42% του 60% του εκλογικού σώματος που αποφάσισε σοφά...
    Η μονιμότητα είναι σίγουρα ένα πρόβλημα, το ίδιο και η παραγωγικότητα του δημοσίου (προϊόν της μονιμότητας). Όμως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
    Όσο αφορά τις αυτοκτονίες σχετικά συμφωνούμε. Δεν θα αυτοκτονούσα ποτέ, δεν με τρομάζει το να μείνω νηστικός κάποιες μέρες ή να κοιμάμαι στο δρόμο. Απορώ μάλιστα που δεν έχουμε "μουτζαχεντίν", δηλαδή, αν κάποιος το αποφασίσει,να πάρει και μερικά σκουλήκια μαζί του. Δεν θα λείψουν σε κανένα, αν και υπάρχει πολύ μεγάλος πάγκος. Το πρόβλημα όμως δεν είναι με τις αυτοκτονίες μόνο. Είναι γενικότερα για αυτό που λέμε "ζωή". Το να "σκοτώνεις" κάποιον λέγοντάς του θα ζήσεις με 400-500 ευρώ το μήνα, δημιουργώντας φοβιτσιάρηδες σκλάβους δεν είναι καλό ούτε για σένα (είτε είσαι κράτος, είτε είσαι βολεμένος ιδιώτης). Αργά ή γρήγορα αυτό θα φέρει κοινωνικές ταραχές και θα μιλάμε για "αριστερή βία" επειδή είμαστε στη Δύση, αν είμασταν στο τέως ανατολικό μπλοκ θα μιλάγαμε για "προδότες της επανάστασης" και άλλα τέτοια ωραία. Σου λέω απλά ότι φτιάχνουμε κοινωνίες ζώων και αν εσύ ακόμα είσαι το "νεαρό λιοντάρι που πηδάει τις λιονταρίνες και τρώει πάντα πρώτο", αργά ή γρήγορα θα έλθει άλλο λιοντάρι και θα χάσεις τη θέση σου, οπότε τότε δεν θα είναι καλά τα πράγματα.
    Το να σώσουμε τις τράπεζες είναι ένα έγκλημα κατά του κόσμου. Εγώ αν έχω μια επιχείρηση και υπάρχουν κάποια χρόνια "παχιών αγελάδων" και βγάζω φράγκα, θα πρέπει όταν θα έρθουν και τα χρόνια των "ισχνών αγελάδων" να βγάλω από την τσέπη μου και να καλύψω τη χασούρα. Είναι αδιανόητο αυτό να γίνεται με κάθε επιχείρηση και όχι με τις τράπεζες. Θα μου καλύψει εμένα το κράτος τα λεφτά που έχω μπει μέσα σε ΤΕΒΕ και ΙΚΑ; Σε αυτούς γιατί καλύπτει πράγματα; Εγώ έφτιαξα ένα εξοχικό (δεν έχω, παράδειγμα το λέω) αυτοί έχουν βγάλει δις έξω.
    Ξέρω ότι είμαστε άπληστοι, ότι ακόμα και ένα σπίτι να εξασφάλιζε το κράτος, οι τράπεζες, το κεφάλαιο στον καθένα μας, θα ζητάγαμε και εξοχικό, ίσως και με πισίνα. Το κατανοώ αυτό. Όμως, το να υπάρχει ένα κοινωνικο-πολιτικό σύστημα που εξαθλιώνει τον άνθρωπο θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις. Και τότε θα βγαίνει η Κεφαλογιάννη και θα λέει ότι γίνεται ζημιά στον τουρισμό. Πέρα από τις πορείες μπορεί όντως κάποιος να μετατραπεί σε "μουτζαχεντίν" και τότε θα έχουμε πολλές πτώσεις από τα σύννεφα, για το πως δημιουργείται η βία, για το που πάει η κοινωνία και πολλές άλλες χαριτωμενιές.
    Μια κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται για τους "αδύναμους" θα καταρρεύσει.
    Ας μην κοιτάμε τον πισινό μας και το ότι τη βγάζουμε καλά σήμερα, πρέπει να κοιτάμε και τους χειρότερα από εμάς.
    Δεν είναι θέμα Νδ ή Πασόκ ή Σύριζα ή ΚΚΕ, είναι πρωτίστως στάση ζωής του καθένα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή