Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Έλληνα μη ζητάς εκλογές, δεν είναι για το καλό σου

Εκλογές. Ναι θα έχουμε σε ένα δυο μήνες. Το ερώτημα είναι το εξής. Ο μέσος σκεπτόμενος, και το τονίζω, μορφωμένος Έλληνας αυτή τη στιγμή θέλει εκλογές; Δε λέω για αυτόν που έχει τα μύρια συμφέροντα σε ομόλογα, καταθέσεις κτλ. Αυτός βέβαια δε θέλει. Ούτε για τον καταπιεσμένο, αμόρφωτο, μικροαστό, αριστερίσκο της αντίδρασης γιατί αυτός θέλει πάντα. Ρωτάω για τον Έλληνα που προσδοκά μια πραγματική αλλαγή για τη χώρα του. Αυτός ο Έλληνας πρέπει να θέλει εκλογές τώρα; Και τι περιμένει από αυτές;

Το προφανές στην ιστορία μας είναι πως εφόσον η κυβέρνηση δεν είναι εκλεγμένη από το λαό, και συνεπώς δεν έχει την ετυμηγορία του ώστε να λαμβάνει μέτρα και δεσμέυσεις δεκαετιών, θα έπρεπε φυσιολογικά αυτός ο Έλληνας να θέλει εκλογές το συντομότερο, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη, να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί της κατάστασης και να αλλάξει η κυβέρνηση προβλέποντας στη βελτίωση, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Το ερώτημα που προκύπτει όμως, και εδώ είναι η μικρή μου ομολογουμένως ένσταση για το χρονικό σημείο των εκλογών, είναι το εξής: Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να κάνει την αλλαγή, ή μετά τις εκλογές το σχήμα που θα προκύψει θα είναι ισχυρότερο από το σημερινό και θα κινείται στην ίδια κατευθυνση; Μήπως αυτός ο Έλληνας, ο σκεπτόμενος προδοθεί από τους πολλούς υπόλοιπους και πέσει στην παγίδα που στήνεται αυτή τη στιγμή;

Θα κάνω τη σκέψη μου ξεκάθαρη. Η ελληνική κοινωνία κατηγοριοποιείται με βάση τις βαθιές πολιτικές πεποιθήσεις. Χωρίζεται σε κοινωνικές τάξεις όχι με οικονομικά κριτήρια αλλά κυρίως με ιδεολογικά. Αυτό από τη μια είναι καλό καθώς διακρίνεις απόψεις σταθερές και εμπεριστατομένες κατά καιρούς, αλλά από την άλλη είναι τόσο ισχυροί οι δεσμοί που έχουν καλλιεργηθεί με τα χρόνια, που οποιαδήποτε αλλαγή είναι ακόμα πολύ δύσκολη. Οπότε τι θα ψηφίσει ο Έλληνας σε δυο μήνες; Και τι θα γίνει αν από τις εκλογές προκύψει ένας ισχυρότερος πολιτικός σχηματισμός των ήδη διεφθαρμένων σιχαμάτων της πολιτικής σκηνής για άλλα τέσσερα χρόνια; Τι θα γίνει αν πλέον με τη νομιμοποίηση που θα τους δώσει ο λαός αναλάβουν εκ νέου τις τύχες του; Ξέρουμε τι θα γίνει.

Ποιος είναι όμως ο αντίλογος σε αυτό, δηλαδή στο να μη γίνουν τώρα εκλογές; Δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση. Η αγανάκτηση είναι τόσο μεγάλη και το μίσος αυτού του σκεπτόμενου Έλληνα  τόσο ισχυρό που με τις εκλογές θα μπορέσει να το εκφράσει. Μήπως όμως μακροπρόθεσμα αυτό θα είναι καταστροφικό; Μήπως θα πρέπει να προσδοκάμε στην ολοκληρωτική καταστροφή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος η οποία δεν έχει έρθε ακόμα αλλά ίσως έρθει σε ένα-δυο χρόνια; Μήπως και οι πολιτικοί το γνωρίζουν γι' αυτό και θα κάνουν τώρα εκλογές, πριν την ολοκληρωτική καταστροφή; Μήπως για ακόμα μια φορά μας εμπαίζουν; Τόσο καλά μας έχουν μάθει...

Δεν μπορώ να φανταστώ την περίπτωση να μη γίνουν εκλογές το συντομότερο. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω και το πώς θα προκύψει πάλι από τις εκλογές ο ίδιος σχηματισμός. Και δεν ξέρω τι πρέπει να θέλω περισσότερο. Το μεγάλο μειονέκτημα που έχει ο λαός απέναντι στο πολιτικό καθεστώς είναι πως δεν μπορεί να εφαρμόσει μια ενιαία στρατηγική να τον βγάλει από το αδιέξοδο. Kι αν φτάσουμε στο σημείο ο λαός να χρειάζεται ηγέτη να του καθορίσει μια στρατηγική ώστε να ανατρέψει το υπάρχον πολιτικό καθεστώς τότε δε θα έχουμε πλέον δημοκρατία. Θα έχουμε πόλεμο.


Δε σε εμπιστεύομαι, Έλληνα, με έχεις απογοητεύσει πολλές φορές.





8 σχόλια:

  1. Όταν το 60% θα το πάρουν οι ήδη διεφθαρμένοι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, τι να πω...Απλά να μας λυπηθεί ο Θεός, ειδικά εμάς που δε θα τους ψηφίσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με στενοχωρεί το άρθρο αυτό! Πιστεύω στους Έλληνες και στο φιλότιμό τους. Δέν θέλω να αδικούνται τόσο με απόψεις σαν κι αυτές! Απόψεις που οδηγούν μοιραία στον συντηρητισμό και στην διαιώνιση μιάς κατηφορικής πορείας στην οποία μας έβαλαν τα δύο μεγάλα κόμματα και μερικοί δορυφόροι τους! Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο είναι τό ότι με αυτά τα μυαλά και με το να απέχουμε από την ψηφοφορία δεν θα βγάλουμε τίποτα, απλώς θα καταφέρουμε να αποφασίσουν αυτοί που δεν θέλουμε για εμάς!
    Ας κατέβουμε να ψηφίσουμε και ας είναι η ψήφος μας χαστούκι σε όποιον εμείς θέλουμε! Δέν έχει σημασία τί θα ψηφίσεις φίλε μου! Δέν υπάρχει άλλοθι όμως να μην ψηφίσεις. Ψήφισε και φρόντισε να πάει η ψήφος σου στον σωστό παραλήπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είπα να μην ψηφίσουμε αν γινουν εκλογές. Σαφώς και είναι υποχρέωση του καθενός να ψηφίζει. Δεν είναι δικαίωμα. Εγώ είπα να μη γίνουν εκλογές τώρα γιατί ο λαός δεν είναι έτοιμος να καταψηφίσει το συστημα. Και θα το φαμε στη μάπα για άλλα 4 χρόνια, ενω περιμένοντας την ολοκληρωτική του καταρρευση θα είναι στην εξουσία λιγοτερο. Γιατί δεν κατάλαβες αυτήν την προταση: "Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να κάνει την αλλαγή, ή μετά τις εκλογές το σχήμα που θα προκύψει θα είναι ισχυρότερο από το σημερινό και θα κινείται στην ίδια κατευθυνση;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητρη, δεν ξερω αν ειναι δικο σου η αντιγραφη, θα το παρω παντως σαν δικο σου μια και δεν αναφερεις πηγη.
    Κατ'αρχην θα ηθελα σταθω στο "Ο μέσος σκεπτόμενος, και το τονίζω, μορφωμένος Έλληνας" "Ούτε για τον καταπιεσμένο, αμόρφωτο, μικροαστό, αριστερίσκο της αντίδρασης". Δεν εχω διαβασει πιο διχαστικο και υποτιμητικο σχολιο για συνανθρωπους μου. Αναφερεσαι σε συμπολιτες σου σαν αυτοι να μην εχουν δικαιωματα σε αυτην την κοινωνια, καλο θα ηταν να μην ξεχναμε την καταγωγη μας η την καταγωγη των γονεων μας (μια και δεν γνωριζω την ηλικια σου και την κοινωνικη σου προελευση). Αντι να προσπαθεις να "μορφωσεις" αυτους τους ¨αμορφωτους" καθεσαι και διαρωτασαι αν θα πρεπει να θελει εκλογες ο Ελληνας! Απευθυνεσαι υποτιθεται σε "μορφωμενους" οι οποιοι φυσιολογικα ΔΕΝ χρειαζονται την δικη σου συμβουλη η παροτρηνση για να αποφασισουν.
    Ο Λαοι παντα αποφασιζουν την τυχη τους δια μεσου δημοκρατικων διαδικασιων.
    Αντι να εθετες διαφορετικα ερωτηματα, οπως λογου χαριν, γιατι μια μη εκλεγμενη απο τον λαο κυβερνηση αποφασιζει για την τυχη του και το μελλον του. ερημην τουτου, εσυ θετεις το αντιθετο ερωτημα!
    Οπως ειπε και ο προηγουμενος απο εμενα σχολιαστης,0 10:43, Ας κατέβουμε να ψηφίσουμε και ας είναι η ψήφος μας χαστούκι σε όποιον εμείς θέλουμε! Δέν έχει σημασία τί θα ψηφίσεις φίλε μου! Δέν υπάρχει άλλοθι όμως να μην ψηφίσεις. Ψήφισε και φρόντισε να πάει η ψήφος σου στον σωστό παραλήπτη! (αν και δεν υπαινισεσαι την αποχη, συμφωνω με το νοημα του σχολιου του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητε φίλε η σκέψη μου ειναι καθαρα οπορτουνιστική και σκέφτομαι όπως τα επιτελεία των κομμάτων απλώς από την αντίθετη πλευρα. Δηλαδη, όχι ποτε είναι καταλληλη εποχή εκλογων για τα κομματα αλλα για το λαο. Και ναι αυτός είναι ο λαος μας. Διεφθαρμενος και αμορφωτος. Βολεψάκιας, εφήμερος κοντοφθαλμος. Γι αυτο και ήρθαμε ως εδώ. Καποιος διάβολος τους ψηφιζε αυτούς και δεν ήμουν εγώ. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και επιτέλους ας αξιολογησουμε τους συμπολίτες μας βάσει αποτελεσμάτων και όχι συναισθημάτων. Βασει πραγματικής εργασίας και όχι ωραριου. Βασει εξυπνάδας και όχι πονηριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξεκινωντας παντα απο τον ευτο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον επεισόδιο του southpark που σχετίζεται με το θέμα: you HAVE to choose between a douche and a turd. Παρά πολλοί φωνάζουν για τη σύγχρονη χούντα, αλλά μόνο ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου διαμαρτύρεται και για την χούντα της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης (#venizelos) που μπορεί να έρθει. Αν βγουν ξανά οι ίδιοι θα είναι λόγω ανεπάρκειας επιλογών ή σαφής λαϊκή βούληση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή