Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ηλεκτρονικές Δημοσκοπήσεις: Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας

Δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων τον τελευταίο καιρό, με σχολιασμούς που προσπαθούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη, με τους γνωστούς πατροπαράδοτους τρόπους. Έκπληξη για αυτούς που θέλουν να θάψουν. Έκπληξη για το 3% της Χρυσής Αυγής τον καιρό που δεν μπορείς να περπατήσεις μετά τις 19:00 σε ΚΑΜΙΑ πόλη της Ελλάδας. Έκπληξη για τον Καμμένο που εκφράζει αντιμνημονιακές αντιλήψεις, τη στιγμή που δεν έχει μείνει φράγκο στην τσέπη. Έκπληξη και για αυτούς που θέλουν να σώσουν. Έκπληξη για τα χαμηλά του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό κυβερνάει 20 χρόνια και θα έπρεπε να είναι όλοι φυλακή. Έκπληξη για τα χαμηλά ΝΔ, ενώ εξαπάτησε με τη συγκυβέρνηση όλον τον κόσμο, μπλα μπλα μπλα. 

Οι κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις και πόσο μάλλον οι κατευθυνόμενες αναλύσεις των δημοσκοπήσεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δε θα εκλείψει, γι' αυτό καλύτερα να βλέπει κανείς τα αποτελέσματα χωρίς σχολιασμό και αναλύσεις από ειδικούς παραπλανητές. Το θέμα μου σήμερα είναι άλλο.

Το θέμα μου είναι η τεράστιες διαφορές που παρουσιάζουν οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις από τις υπόλοιπες. 

Στον Capital η δημοσκόπηση 20.000 ψήφων έδειξε πρώτο κόμμα Καμμένο 24%, Χρυσή Αυγή 20% και οι υπόλοιποι από 3% ως 8%. Η δική μας δημοσκόπηση έδειξε Καμμένο 24%, Χρυσή Αυγή 18% και ΣΥΡΙΖΑ 16%, ενώ οι υπόλοιποι κάπου στα  4%-8%. Και σε άλλες ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις προηγούνται αυτοί οι τρεις και έπονται καταιδρωμένοι οι υπόλοιποι. Στις δημοσκοπήσεις όμως που παραγγέλνουν τα μέσα προηγείται πάντα η ΝΔ είναι σχεδόν δεύτερο πάντα το ΠΑΣΟΚ και οι ηλεκτρονικοί πρώτοι έσονται έσχατοι. Και προφανώς όπως θα φανεί θα έχουν δίκιο. Πού βρίσκεται όμως το μυστήριο αυτής της ιστορίας;

Το σίγουρο είναι ότι πολύ πιο εύκολα "νοθεύεις" το αποτέλεσμα ηλεκτρονικά. Είσαι στο PC σου ψηφίζεις, μπαίνεις από τη δουλειά ξαναψηφίζεις, μπαίνεις από το laptop και ξαναψηφίζεις. Αυτά χωρίς να μπαινεις από διαφορετικούς browsers και χωρίς άλλη προσπάθεια. Άρα νοθεύεται ευκολά. Η εντύπωση όμως που μου προκαλείται δεν είναι τα μεγάλα ποσοστά των μικρών αγανακτισμένων ανερχόμενων, αλλά η πολύ μικρή συμμετοχή αριθμητικά των μεγάλων. Δηλαδή η ΝΔ από 20% στο 6% ή στο 3%; Δε χρησιμοποιούν Νεοδημοκράτες το διαδίκτυο; Δε το χρησιμοποιούν Πασόκοι; Μόνο Χρυσαυγίτες και Καμμένοι; Αυτό μου φαίνεται άλυτο μυστήριο. Γιατί όση νοθεία και αν υπάρχει, τα πρώτα κόμματα στην κοινωνία είναι μερικά εκατομμύρια άνθρωποι. Πού είναι όλοι αυτοί; Όλοι γέροι και γριές; Όλοι; Μήπως απλώς είναι αδιάφοροι, βέβαιοι νικητές και αφήνουν τον υπόλοιπο κόσμο να σφαχτεί στα πόδια τους μέχρι να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους; Πιθανόν. Μηπώς και αυτοί οι ίδιοι ηλεκτρονικά και ανώδυνα ψηφίζουν κάτι άλλο από αντίδραση για να συναιτίσουν το κόμμα της καρδιάς τους, που δεν μπορούν να απαρνηθούν γιατί εκεί οφείλουν την πρώτη τους BMW; Πιο πιθανόν. Άγνωσται αι βουλαί των διαπλεκομένων. Άγνωσται μέχρι τις έξι του άλλου του μηνού. Εκεί γνωσταί.

Θα παραμείνω στις θέσεις μου και στις προβλέψεις μου στο 
Δεν έχει γίνει καμιά μεγάλη ανατροπή. Ίσως το μόνο που άλλαξε να είναι η βεβαιότητα της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στη βουλή για την οποία εξέφραζα οριακές αμφιβολίες. Τα άλλα θα είναι κάπου εκεί. Οι μικροί και άγνωστοι ακόμα παραμένουν μικροί και άγνωστοι. Κρίμα βέβαια αλλά δεν είναι και στο χέρι τους η προβολή. Επίσης κάποιοι μου έβαλαν χέρι για το Μάνο και τη Δράση. Λίγοι βέβαια. Εδώ είμαι και εδώ είσαι. Πήρε και την Ξαφά. Ίσως πάρει και το Σημίτη να του ανταποδόσει τη χάρη για το Επικρατείας το 2004. Για να δημιουργήσεις ιστορία πρέπει πρωτίστως να τη γνωρίζεις. Αυτά.



1 σχόλιο:

  1. Οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις έχουν πιο έντονο το χαρακτήρα του προαιρετικού, και άρα τείνουν να μεγενθύνουν τα ποσοστά των ακραίων απόψεων, ή των απόψεων όσων επιθυμούν πολύ να επηρρεάσουν το αποτέλεσμα. Στα πλαίσια των εκλογών, τα ακραία και/ή μικρά κόμματα έχουν αυτό το χαρακτήρα, ενώ οι υποστηρικτές ΝΔ/ΠΑΣΟΚ έχουν λιγότερους λόγους να γνωστοποιήσουν την πρόθεση ψήφου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή