Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ. Ας τα πάρουμε από την αρχή...

Σε καμια δεκαπενταριά μέρες, ίσως και νωρίτερα θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές ύστερα από περίπου δυομισι χρόνια. Το πολιτικό σκηνικό θα διαφοροποιηθεί ελαφρώς αλλα ας πάρουμε τα κόμματα από την αρχή (και ως αρχή ορίζω το "για όποιον μου την έδωσε να γράψω πρώτα").

ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ με Βενιζέλο θα παέι καλύτερα από τις τωρινές δημοσκοπήσεις. Ο Πασόκος, ο καταπράσινος πασόκος ούτε βάζει μυαλό, ούτε έχει τα εφόδια να ψηφίσει κάτι διαφορετικό. Ο Βενιζέλος θα του δώσει το άλλοθι ώστε να ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ γιατί τον ξέρει και ξέρει ακριβώς τι θέλει να ακούσει. Οπότε πάμε με αφετηρία το 18% που είναι το αιώνιο κατώτατο (γιατί έτσι κι αλλιώς πρέπει να παραδεχτούμε ότι τόσοι είναι οι αθεράπευτα ηλίθιοι του συστήματος) και μέχρι το 20-22% δε θα μου προκαλέσει καμιά έκπληξη. Αυτά τα περί μονοψηφίου είναι παπάρες. 

ΝΔ: Το σίγουρο είναι πως αν δε συγκυβερνούσε θα είχε αυτοδυναμία περίπατο. Το λάθος όμως αυτό τη ρίχνει πολύ χαμηλά. Το μεγαλύτερό της πρόβλημα είναι πως ο ψηφοφόρος της ΝΔ δεν καταδέχεται να είναι ο υπεύθυνος ώστε το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει ξανά. Δεν μπορεί να διανοηθεί πως θα ψηφίσει Σαμαρά και αυτός θα προσκαλέσει το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση ώστε να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Όσο και να επιμένουν στην αυτοδυναμία, δε θα απαντήσουν ποτέ στο τι θα κάνουν αν δεν την πάρουν. Και ξέρουμε τι θα κάνουν. Ό,τι και τώρα. Πάνω από 30% δε θα πάρουν αλλά ούτε και κάτω από 25%. Οπότε βλέπω ΒΕΒΑΙΗ τη συγκυβέρνηση.

ΚΚΕ: Το κόμμα που έχει απογοητεύσει ακόμα και όσους δεν είναι αριστεροί. Χωρίς προτάσεις, με απαρχαιωμένη γλώσσα και αντίδραση χωρίς καμία δράση. Το κόμμα που θα έπρεπε να έπαιρνε 20% θα πάρει το γνωστό 8-10%. Οι ίδιοι και οι ίδιοι. Κάποιοι πέθαναν και κάποιων τα σπέρματα ενηλικιώθηκαν. Αν έκαναν περισσότερα παιδιά, θα είχαν μεγαλύτερο ποσοστό.

ΛΑΟΣ: Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε ιδεολογικά σε αυτό το κόμμα. Δεν εκφράζει κάτι. Ούτε έχει σταθερή πολιτική. Προβλέπω ότι οριακά θα μπει στη βουλή. Ίσως και να μείνει έξω. Ένα 3.5% οριακό.

ΣΥΡΙΖΑ: Εδώ κι αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη στάση. Ναι στο ευρώ αλλα με αξιοπρέπεια, όχι στα μνημόνια αλλά ναι στα λεφτά...να μας δανείζουν χωρίς όρους, να μας πλένουν και τα ρούχα...Δε βγάζει άκρη κανείς. Το 9-9.5 που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις δε θα έρθει σε καμία περίπτωση. Πάει για ένα 6% και ευχαριστημένος να είναι.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ απλώς με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. Θα μαζέψει εφήμερους, πρώην πασόκους και ολίγον προοδευτικούς αριστερούς. Τίποτα το σοβαρό από ποιότητα αλλά από ποσότητα θα έχει κάπου στο 9-10%. Και με ένα 8% να είναι ευχαριστημένος γιατί στις επόμενες θα παίξει στο 2-3%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Ασ' το να παέι στο διάολο. Παράτα τα. Όποιος κάνει κόμμα μπαίνει αμέσως Βουλή και η Ντόρα στο 2%. Θα κάνει επίθεση στο τέλος λόγω των φιλικά προσκείμενων καναλιών και ραδιοφώνων και τη βλέπω Βουλή με κανένα 3%. Αλλά δεν παύει να παραμένει μια τεράστια αποτυχία. Αν δεν μπει Βουλή, θα διαλυθεί.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (Καμμένος): Θα εκφράσει τη δυσαρέσκεια των νεοδημοκρατών και κανενός άλλου. Δεν παίρνει ούτε ψήφο από αριστερά και από πασοκ. Θα πάρει ένα εφήμερο 5-6% αναλόγως την προβολή του. Αοριστολογίες για ρωσικο-κινέζικα δάνεια και ενεργειακούς αγωγούς μέχρι το Καστελόριζο, εξόρυξη εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου και γενικότερα πολύ χρήμα. Με λίγα λόγια "λεφτά υπάρχουν" αλλά δε μας αφήνουν να τα πάρουμε. Προτελευταίες εκλογές για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (Κατσέλη): Να παραπέμπει στο Κοινωνικό συμβόλαιου του Ρουσσω, σε ένα νέο διαφωτισμό. Από ποιον; Τον Καστανίδη και την Κατσέλη, τους πασοκοδιαφωτιστές της κακιάς ώρας. Λίγα πράγματα και αν δεν πάρει κι άλλους πασόκους πιο γερούς ή καμιά ομάδα επιστημόνων, οικονομολόγων, ή κανένα Μάνο δε πάει ούτε μέχρι Μάιο.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Θα αποτελέσει έκπληξη αν μπει Βουλή. Θα πολεμηθεί ανελέητα για να μην μπει και δε θα μπει. Θα είναι πολύ ενισχυμένη και στις επόμενες εκλογές θα είναι μέσα. Θα ψηφιστεί από κόσμο που επιζητά αναρχία ώστε να επέλθει ύστερα μια γενικότερη αναδιοργάνωση, ένα reset της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος χωρίς απαραίτητα να ενστερνίζονται τις απόψεις της.

Για τους νεώτερους και μη προβεβλημένους μια καλή κίνηση θα είναι η συνένωση υπό την αιγίδα του ισχυρότερου. Τώρα ποιοι είναι αυτοί θα τους μάθουμε σε 2-3 εβδομάδες και μετά θα περιμένουμε να τους δούμε όλους μαζί και όχι μικρά μικρά κόμματα της μιας μονάδας. Αυτά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ!








6 σχόλια:

  1. Σαν να ακούγεται η Έρικα να παιανίζει στα αυτιά του συγγραφέα!

    Στα σοβαρά τωρά, νομίζω ότι τα προγνωστικά του blog θα επιβεβαιωθούν πανηγυρικά και αμφιβάλλω αν σε κάποιο άλλο μέσο επικοινωνίας ή ενημέρωσης παρουσιαστεί μέχρι τις εκλογές μια τόσο εύστοχη ανάλυση.

    Αναμένω μία παρόμοια ανάλυση-δημοσκόπηση και για τις γαλλικές/γερμανικές εκλογές που πιθανότατα έχουν και μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μικρό παράπονο, για ποιο λόγο, δε βάλατε στο γκάλοπ, την επιλογή "άλλο κόμμα" ?
    Κώστας Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν, διαφωνω με ανάλυση, αλλά λείπει ένα 15-20%. λευκά, ακυρα, δεν μετράνε, και άλλο κομμα, δηλαδη διάφορα, στο 15-20%, είναι αδύνατο!Αρα μιλάμε ή για περισσότεορ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, η για εγαλυτερα ποσοστα στο αντημνημονιακο μπλοκ γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλως υπάρχουν πολλά κόμματα στο 1-2% τα οποία δεν ξέρουμε ακομα πως θα πανε, γι αυτό αφησα ένα 15%...ασφαλείας...Φαντάζομαι το ΅άλλα κόμματα΅ αυτή τη φορά θα είναι ψηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν οι προβλεψεις σου εχουν βαση τοτε ποιος ο λογος να καθομαστε στην Ελλαδα.Αν δεν εμαθε τιποτα κανεις μετα απο δυο χρονια συνεχομενης εξαθλιωσης και τρομοκρατιας,τοτε καλυτερα να αφησω αυτο το κοινωνικο βοθρο να εχει την τυχη που του αξιζει.Ειμαι ομως περισσοτερο αισιοδοξος απο εσενα και πιστευω οτι τα δυο κομματα της εξουσιας θα παρουν μαζι το πολυ 25%(οσα και τα κομματοσκυλα μαζι με τις διποδες λοβοτομες).Τρεφετε ελπιδες στη ΝΔ και της δινετε τετοιες αβαντες;Στην Καλαματα ουτε 300 προβατα δεν μαζεψε το Σαμαρομαντρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή