Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ελλάς - Ευρώπη Συμμαχία. Ναι, αλλά γιατί;


Από εχθές με τρώει μια απορία, η οποία κατά τη γνώμη μου δεν έχει προφανή εξήγηση. Για ποιο λόγο μας συμπεριέλαβαν στη ΕΟΚ και αργότερα στην ΟΝΕ. Θέλω να πω με απλά λόγια, όταν οι χώρες ήταν εννιά, το δέκατο μέλος έπρεπε να είναι η Ελλάδα; Γιατί; Τι θα προσφέραμε εμείς που δεν το είχαν;

Την οικονομική συνεργασία στη Ευρώπη την ξεκίνησαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Ολλανδία. Προστέθηκε το Η.Β., η Ιρλανδία και η Δανία και ύστερα πριν την Ισπανία και την Πορτογαλία η Ελλάδα! Πείτε μου λοιπόν το λόγο.Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που την ένταξε στην ΕΟΚ ως ένα από τα δώδεκα μέλη. Γιατί αν ήταν από την αρχή 20-27 μέλη, θα σας έλεγα καλώς. Δεν υπάρχουν και άλλοι! Αλλά στα δώδεκα;
Απλές και ταυτόχρονα άκρως κουτές εξηγήσεις που έχουν να κάνουν με το κύρος των τότε πολιτικών αρχηγών, τις διαπραγματευτικές τους δυνατότητες και άλλες μπαρούφες, προφανώς απέχουν από την πραγματικότητα. Καλός ο Εθνάρχης καλό το Μάαστριχτ, καλός υπάλληλος και ο Σημίτης, αλλά δεν αρκούν. Δεν αρκούν για να πάρουν τέτοιο ρίσκο οι Ευρωπαίοι. Δεν αρκούν ώστε μια χώρα που δεν παρήγαγε τίποτα, δεν είχε καμία υποδομή, ήταν βουτηγμένη στη διαφθορά και το πιο σημαντικό ήταν και είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης με άμεση και διαρκή απειλή πολέμου. Δηλαδή με λίγα λόγια, μόνο προβλήματα έβαλαν, φαινομενικά στο κεφάλι τους. Χωρίς εμάς, θα είχαν την προστασία τους από την Τουρκία καθώς παρεμβαλλόμαστε εμείς και επιπροσθέτως καλές σχέσεις μαζί της, μικρότερο οικονομικό ρίσκο και γενικότερα μια πιο ελεγχόμενη κατάσταση σε όλους τους τομείς. 

Τι υπάρχει πίσω από αυτήν την ένταξη; Σενάρια συνωμοσίας του τύπου, να μια ευκαιρία να εξαθλιώσουμε τη χώρα και να καρπωθούμε τη γεωγραφική της θέση και το φυσικό της πλούτο; Δε το βρίσκω πιθανό. Θα ήταν ευεργετικό για την Ευρώπη το νοτιότερό της άκρο το οποίο συνορεύει με την Αφρική με τα πετρέλαια, να ήταν πλούσιο. Θα συμπαρασύραμε όλα τα Βαλκάνια. Η δύναμη της Ευρώπης, οικονομικής και στρατιωτικής θα γινόταν διαρκώς μεγαλύτερη. Θα είχε νόημα και η ένταξη άλλων χωρών στην ένωση με μια δική μας ανάπτυξη. Άρα δεν είναι αυτό. Έτσι κι αλλιώς η συνωμοσιολογία δεν είναι κύριο χαρακτηριστικό της ΕΕ όσο είναι για παράδειγμα στη Ρωσία, την Κίνα ή τις ΗΠΑ.

Ποιο το όφελος λοιπόν; Παραμένει η απορία. Τι πιέσεις μπορεί να δέχτηκαν και από πού ώστε να συμπεριλάβουν την Ελλάδα σε αυτό το εγχείρημα; Μας έδωσαν μερικά καράβια λεφτά, από τα οποία αν και φάγαμε πάνω από τα μισά ανοικοδομήσαμε όλη τη χώρα. Είναι τόσο αδαείς που πίστεψαν τα δήθεν παραποιημένα στοιχεία του Σημίτη και του Παπαδήμου; Ναι, παραποιημένα θα ήταν, αλλά δεν είναι και τόσο κουτοί να διαβάσουν δυο σελίδες και να μας φορτωθούν στην καμπούρα τους για μια ζωή.

Όσο και αν το ψάξω, όσους και αν ρωτήσω, απάντηση δε βρίσκω. Τώρα που φαινομενικά βρισκόμαστε προ της εξόδου ή καλύτερα της διάλυσης της ΕΕ, τώρα ακόμα δεν καταλαβαίνω ποιο σχέδιο πήγε τόσο στραβά.

Συμβάλετε στον προβληματισμό μου.




2 σχόλια:

  1. Δάνεια, επιχορηγήσεις,και δε συμμαζεύεται για χίλιους λόγους μπήκαν στην Ελλάδα δις, από αυτά ελάχιστα έφτασαν στον προορισμό τους καθ'όσον φάγανε,φάγανε΄, φάγανε ,από πλευράς ελλήνων ηγετών(του κώ..) ο σκοπός επετεύχθη! Από πλευράς Ευρώπης και όχι μόνο η Ελλάδα με πουλημένους ηγέτες, εξακολουθεί να αποτελεί το σταυροδρόμι των λαών,τεράστιο ορυκτό πλούτο και πάει λέγοντας. Αν διαβάσεις Ελληνική ιστορία,εκεί γύρω στο 1810-1815, θα δεις ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ακόμα και στις υποσημειώσεις. Όσο για το θέμα των σκευωριών-συνωμοσιών, επέτρεψε μου να έχω τις αντιρρήσεις μου. Και μη ξεχνάς ότι η Ελλάδα ,δυστυχώς,κρατά άκρως φιλοαμερικανικές τάσεις,ας τις πω, οπότε δε θ'αφηναν την πίτα να τη φάει ένας, μπήκαν κι άλλοι στη μοιρασιά!Κάτι τελευταίο, η Ελλάδα όπως τότε , έτσι και τώρα, βγήκε εν μέρει κερδισμένη,όχι μόνο λόγω των αγώνων, αλλά και των διαφωνιών ανάμεσα στους μεγάλους.Κακό πράγμα η απληστία! ΕΛΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κακό πράγμα η απληστία και μας έφερε έδω που μας έφερε. Παρόλα αυτά πιστευεις ότι όλα έγιναν για τον ορυκτό πλούτο και τη γεωγραφική θέση; Αν νομίζουν οι ευρωπαίοι ότι θα πάρουν ορυκτό πλούτο είναι γελασμένοι. Ο Ορυκτός πλούτος θα πάει εξ ολοκλήρου σε όποιον συμμαχήσει μαζί μας στον πόλεμο που καποτε σύντομα θα γίνει. παραμένεουν τα ερωτηματικά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή